Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Muğla’da Organ Bağışı Kampanyası Başladı
Bu yazı  5300 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Muğla İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Temmuz – Aralık ayları arasında sürecek Organ Bağış Kampanyasının başladığını bildirerek vatandaşları organ bağışı yapmaya davet etti. Bu maksatla Muğla ili genelinde organ bağışı hakkında bilgilendirme seminerleri düzenlendi. Kamu kurum ve kuruluşları personeline yönelik bilgilendirmelerden biri olarak Muğla İl Jandarma Komutanlığı rütbeli personele ve erbaş-erlere konferans verildi. Konferansta organ bağışı ile ilgili yanlış bilinen hususlara açıklık getirildi. Yapılan bilgilendirme toplantısına ilgi ve katılım yüksekti.

Organ naklinin, tedavisi tıbben mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, hayatta olan ya da beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınan sağlıklı organın nakledilmesi olduğunu, kaydeden Tekin, “Organ bağışı ise, bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir. Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de her yıl bekleme listelerine eklenen hasta sayısı artış gösterirken, yapılan nakillerin sayısının aynı hızda artış göstermemesi nedeniyle, hastaların bir kısmı organ beklerken hayatlarını kaybetmektedirler. Bu eksikliği gidermek ve organ azlığına çözüm bulmak için en etkin yollardan biri beyin ölümü bildirimlerinin ve kadavra organ bağışı sayısının artırılmasıdır” dedi.

Organ bağışı artışının sağlanabilmesi için öncelikle vatandaşların organ bağışı konusunda duyarlılığının artırılması gerektiğine vurgu yapan İl sağlık Müdürü Cihan Tekin, “2014 yılı ilk altı aylık dönemde yoğun bakım ünitesi bulunan hastanelerimizde 12 adet beyin ölümü tespiti yapılırken bunlardan altı tanesinin donör olması sağlanarak birçok hastaya hayat vermişlerdir. Organ bağışı konusunda vatandaşların bilgilendirilmesi, hayatta iken organlarını bağışlayacaklarına ilişkin vasiyette bulunmaları ve çevrelerine de bu konuda aktarımlar yapmaları, farkındalığı artırmada büyük yararlar sağlayacaktır” diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Müdürlüğümüz tarafından ilimizde öncelikle vatandaşlarımızda organ bağışı konusunda duyarlılık oluşturmak, konu ile ilgili eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapmak ve organ bağışı sayısını artırmak amacıyla Temmuz-Aralık 2014 tarihleri arasında sürecek “Organ Bağış Kampanyası” başlatılmıştır.

Bakanlığımız tarafından 2013 yılı Nisan ayında “Türkiye Organ Ve Doku Bağış Sistemi (TODBS)” oluşturulmuştur. 2013 yılı Mayıs ayından itibaren vatandaşlarımızın organ bağışları söz konusu sisteme kayıt edilmektedir. Söz konusu uygulama öncesi organ bağışında bulunanların da organ bağışlarını yenileyerek sisteme kayıtları gerekmektedir. Türkiye Organ Ve Doku Bağış Sistemi uygulaması başladığından itibaren ilimizde organ bağışında bulunup sisteme kaydı yapılan kişi sayısı 958 kişidir. Söz konusu kampanya süresi sonrasında ilimiz genelinde bağışçı sayısının artırılması hedeflenmektedir. Kampanya tüm ilçelerimizde Müdürlüğümüz koordinasyonunda İlçe Sağlık Müdürlüklerimizin başkanlığında tüm sağlık kurum ve kuruluşlarımızın katılımı ile gerçekleşecektir. Kampanya süresinde bağışta bulunmak isteyen vatandaşlarımız, başta Müdürlüğümüz olmak üzere ilçe sağlık müdürlüklerimize, toplum sağlığı merkezlerimize, aile hekimlerimize ve özel ve resmi hastanelerimize ve bu birimlerin koordinasyonunda açılan stantlara müracaatta bulunabilirler. Vatandaşlarımızın, ilimizin çeşitli yerlerinde kampanya nedeniyle yapılacak olan çalışmalara duyarlılık göstermelerinin yanı sıra, yerel basın yayın kuruluşlarımızın da katkılarını bekliyor, tüm bu çalışmalarla İl bağışçı sayımızda kampanya sonunda beklenen hedefe ulaşacağımızı düşünüyoruz.” dedi.

organ-bagisi-mugla

dr.-zelal

organ-bagisi

Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri