Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Bir Şarkının Başına Gelenler !
Bu yazı  1.1010 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde doğdum ve büyüdüm. Evimiz Moda semtindeydi. Babam Moda Deniz Kulübü’ne üye olduğu için, bazı geceler, annemin diktiği güzel elbiseleri giyer, kuzenlerimle kulüpte buluşup dans ederdik. Kimi zaman arkadaşlarımla yürüyüş yapar, Moda İskelesi’nde oturup, kulüpte çalan güzel melodileri dinler, eğlenirdik.

Kulüpte uzun bir süre yabancı orkestralar yer almış, daha sonraları Türk müzisyenlerin kurduğu gruplar çalmaya başlamıştı. Aralarında öne çıkan orkestra, benim için Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası’ydı. Şerif Yüzbaşıoğlu çok önemli, çok yönlü bir müzik adamıydı. Ülkemize çok değerli müzisyenler, solistler kazandırmıştı. Ben de kulübe gide gele kendisi ile tanışmıştım. Samimi, ilgili, güler yüzlü bir insandı.

Gümüşsuyu’ndaki iş yerini ara sıra ziyaret ederdim. Şerif, Şenay’la evlenince, evlerine gitmeye başladım. Gümüşsuyu’nda manzarası çok güzel olan bir dairede oturuyorlardı. Genellikle öğle tatillerinde onlara giderdim. O yıllar Türk Hava Yolları’nda çalışıyordum. Benim de iş yerim Gümüşsuyu’ndaydı. Sohbetlerimizde konumuz hep müzik olurdu. Her ikisi de ülkemizi yurtdışında temsil etmişlerdi. Şerif, bir çok yerde jüri başkanlığı yapmış, Şenay’ın yorumcu olarak katıldığı bir çok festival ve yarışmalarda da ödüller almışlardı.

Şerif bir gün beni arayıp onlara gelmemi istemişti. Gittiğimde “Zeren biz Şenay’ın ilk long playini çıkarmak için çalışmalara başladık. Bu long playde eski parçaların yanı sıra yenileri de yer alacak ve bunlardan birine de senin söz yazmanı istiyoruz” dedi. Tabii çok mutlu oldum. Çünkü onlar müzik dünyasında yerleri kolay kolay dolmayacak iki müzik insanıydı. Şerif, bestesini dinletti, neler yazabiliriz diye konuştuk ve bir karara vardık.

O yıllarda TRT’de bütün besteci, söz yazarı ve yorumcuların kabusu olan bir Denetim Kurulu vardı. Eserlerin onay alması çok zordu. Şenay’ın da şarkıları denetime takılanlardandı. Mesela Sev kardeşim, Hayat Bayram Olsa şarkıları denetimden onay alamamıştı.

Aradan 30 – 35 yıl geçmesine rağmen unutulmayan o şarkılar şimdilerde her yerde çalınıyor, söyleniyor. Ben hala bu yasakların nedenini anlamış değilim.

Büyük bir titizlikle sözleri yazdım. Her ikisi de çok beğendiler. Uzun bir hazırlığın ardından long play piyasaya çıktı. Bir kopyası denetime yollandı ve onay alındı. TRT ve TV’de yayınlanmaya başladı. Kısa bir süre sonra, tarih 1980 ihtilalin hemen sonrası benim sözlerini yazdığım *“Dalkavuk” adlı şarkı da yasaklandı. Oysa ki, amacım her devrin adamı olan bir karakteri espirili bir şekilde anlatmaktı.

Şenay’ın, bütün şarkılarını dinlemek isterseniz, internetten ulaşabilirsiz. Sev kardeşim, Hayat Bayram Olsa, Dalkavuk, Honki Ponki ve diğer şarkıları, ne zaman dinlesem onlarla paylaştığım güzel günler gelir aklıma ve biliyorum ki, uzun yıllar bu şarkılar her yerde çalınacak ve el ele söylenecek.

Ruhları huzur bulsun. Emeklerine, yüreklerine sağlık.

Her gününüz dünden daha iyi olsun. Zeren Dağdeviren.

  • Bu yazı ayrıca HÜRRİYETte de yayımlanmıştır..

senay-yuzbasioglu

DALKAVUK*
Eğriye doğru
Doğruya eğri
Yalan dolan
Bel bükerekten
El öperekten
Şapur şupur
Gelene ağam dedi
Gidene paşam
Sarmaş dolaş
Yüzlere güldü
Arkadan sövdü
İleri geri
Ha ali veli
Ha veli ali
Alış veriş
Şapkayı attı
Kavuğu taktı
Değiş tokuş
Sıkıyı görünce
Boynunu büktü
Süklüm püklüm
Cebini kolladı
Maaşını topladı
İyi günde
Hazır bulundu
Huyu kurusun
Kötü günde
Arkadan vurdu
Huyu kurusun
Vay vay vay aman
Dalkavuk mu bu
Ona ne şüphe

serif-senay-yuzbasioglu

1 yorum
  • avatar Sevgi Yılmaz
    12 Ocak 2015
    #1

    Müthişsin, Zerenciğim,
    Her zamanki gibi dört dörtlük, metniyle, icraatıyla ve anarak yazdığın anlamlı yazınla, ellerine aklına bin sağlık, bilmediklerimizi gün yüzüne çıkarırken, ileri düşüncenle her dönemde vurgu yapacak bir müzik metni…





        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri