Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Azerbaycan’ın Milli Kurtuluş Günü, 15 Haziran
Bu yazı  6080 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Büyük bedellerle 1991 yılında devlet egemenliğini yeniden gerçekleştiren Azerbaycan Cumhuriyeti, bağımsızlığının ilk yıllarında bir dizi önemli siyasal, toplumsal ve ekonomik sorunlarla karşılaşmıştır. Özellikle de Ermenistan – Azerbaycan Dağlık Karabağ savaşının etkisiyle devlet olarak ayakta kalabilmenin zor dönemlerini yaşamıştır.

1993 yılına doğru ülke içi kaos ortamı iyice ilerlemiş, toplumun huzurunu bozan gelişmeler en ileri boyutlara varmıştır. Devam eden gelişmelerin ciddiyeti karşısında toplumun önde gelen aydınları, bilim adamları, sanat ve edebiyat çevrelerinin saygın temsilcileri ortaya çıkan kargaşaya son vermek ve toplumsal mutabakatı sağlayarak hukuk devletinin yeniden inşası için Azerbaycan halkı adından o dönemde Nahçivan Özerk Cumhuriyeti yönetiminde bulunan Büyük Lider Haydar Aliyevi Bakü’ye davet etmiştir.

Yoğun ısrar ve talep sonucunda Haydar Aliyev 9 Haziran 1993 yılında Nahçivan’dan Bakü’ye gelerek ciddi risklere rağmen halkın kurtuluş misyonunu cesurca üstlenmiştir. Bu süreçte Haydar Aliyev hem yılların politikacısı olmanın tecrübeleri, hem de Azerbaycan toplumunda yüzyıllardır yerleşmiş aksaklık gelenekleriyle kısa süre içerisinde devam etmekte olan ülke içi kaos ortamını kontrolü altına almış, toplumsal mutabakatı sağlamayı başarmıştır.

Gelişmeleri takiben dönemin devlet temsilcilerinin yoğun talebiyle 15 Haziran 1993 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Konseyi’ne (Parlamento) başkan seçilmiştir. İşte bu tarih, onurlu Azerbaycan halkının hafızasına Milli Kurtuluş Günü olarak yerleşmiştir. 1997 yılından itibaren Azerbaycan halkı tarafından kutlanan Milli Kurtuluş Günü’ ne 1998 yılında ülke parlamentosu tarafından resmi devlet statüsü verilmiştir.

Bugün Azerbaycan Cumhuriyeti halkı zor günleri arkada bırakarak Milli Lider Haydar Aliyev’in siyasi çizgisiyle gerek ülke içinde, gerek bölgesel ve uluslar arası düzeyde başarılı bir devlete sahip olmanın haklı gururunu yaşamaktadır. 1993 yılından 1996 yılına kadar Haydar Aliyev’in bağımsız, cesur ve dengeli politikalarıyla ülke içinde istikrarı sağlama yönünde devam eden süreç, bu tarihten itibaren kalkınma ve refaha erişme istikametinde siyasal, ekonomik, toplumsal ve kültürel alanlarda kapsamlı çalışmalara dönüşmüştür.

Merhum Milli Lider’in kendi deyimiyle, bugün artık Azerbaycan devletçiliği geri dönüşü olmayan, ebedi ve güçlü niteliklere sahiptir.

Bu önemli günü bizlerle tüm içtenliği ile paylaşan Yüce Türk halkını selamlıyor, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Ümum Milli Lider Haydar Aliyev’in çağdaş halklarımıza emanet ettiği siyasi çizgide başarıyla ilerleyen Azerbaycan-Türkiye kardeşliğine olan sorumluluğumuzu bir kez daha değerli Türk kamuoyuna arz ediyoruz.

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı

haydar_aliyev

Haydar-Aliyev

1 yorum
  • avatar Hüseyin Bora Çelik
    15 Haziran 2017
    #1

    Kaleminize sağlık.





        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri