Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Siyah Önlük, giyen nesiliz biz !
Bu yazı  1.1920 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Siyah önlük, beyaz yakalık ve boyuna asılmış ortası delik silgiyle okula ilk adımını atmış nesildir. Öğrencilerin neredeyse tamamına yakını okula tahta çantayla gider, kızlar saçlarına beyaz kurdele takarlardı . Bizler tahta çanta kullanmadık ama işin en enteresan tarafı her çocuğun çantasında sayı saymayı öğrenmek için bezden yapılmış fasülye torbası bulunurdu. Düşünüyorum da niye nohut değil, fasülye hala anlamış değilim.

Öğretmenimiz dünyadaki en bilge kişiydi, ödevleri kütüphanelerden araştırırdık, bol bol Kemalettin Tuğcu, Ömer Seyfettin okurduk. Belki de o nedenle kışın kuşlara hep yem atardık, ölmesinler açlıktan diye. Annemizin elini öpmeden okula gitmezdik, ögretmenlerimiz herşeyimizdi, sokakta görünce saygıdan kızarır iki elimiz yanda başımızla selam verirdik.

Öylesine çocuktuk ki, gökyüzüne bakar yıldızları gözlerdik. Elektrik kısıtlaması yapılırdı bazı geceler tasarruf için, sevinirdik büyükler hikaye anlatırlardı bize. Radyodan çocuk saatini dinlerdik heyacanla, Arkası Yarın tiyatrolarını takip ederdik. Çok güzel günlerdi onlar siyah önlük içinde saf duru beyaz çocuklardık biz.

Küçük şeylerle mutlu olmayı öğrettiler bize. Ne her gördüğümüzü isterdik, ne de her istediğimiz olurdu. Ama öyle bunalımlara girip çıkmazdık. Ertesi gün unuturduk. Bir giydiğini bir daha giymemek, önüne konan yemeği beğenmemek ne haddimize. Bunları sorgulayacak kadar zengin değildik.

Hani bir kıyafetin miras gibi büyükten küçük kardeşe kaldığı o günlerden bahsediyorum. Sökülenin atılmayıp dikildiği, yıprananların yamalarla saklandığı günler. İşte bu yüzden her anne iyi bir terzi ve her baba da yenilerini alamadığı için biraz buruk olurdu. Ama modayı yine de yakından takip ederdik biz. Mesela; ipten kemerlerimiz, çoraplardan eldivenlerimiz vardı.

Her bahar papatya toplamak ve çimlerde yuvarlanmak gibi sıradan eğlenceler de edinmiştik kendimize. Üstelik pantolonumuzda beliren çimen lekesi için annemizden yiyeceğimiz azara bile hiç aldırış etmezdik. Ama yine de iyi çocuklardık biz.

Ağlayan küçüğümüzü susturmasını da, pazardan gelen büyüklerimizin yüklerini taşımasını da, beraber gülüp, beraber ağlamasını da iyi bilirdik.

İstediğimiz bir şeyin olması için sabretmeyi de o yokluk günlerinde öğrendik. İşte bu yüzden ekmek ve emek bizin için nimettendir. Kaybetmemek için sıkı sarılırız, ekmeğimize de sevdiklerimize de. Evet yine de iyi çocuklardık biz. Eser Ürküt.

    erol-urkut-ilkokul

    eser-urkut-ilkokul

    Bu yazı için bir yorum yap..




            

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                    

    Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

     

    12 Mart 2023

    Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

     

    Zeren Dağdeviren

     

     

      Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

     

    30 Eylül 2020

    Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

     

    Hüseyin Bora Çelik

     

     

      Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

     

    Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

     

    Merve Küçük

     

     

      Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

     

     

    Aslıhan Uğur

     

     

      Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

     

    Ekrem Örsoğlu

     

     

      Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

     

    Mahmut Taylan Tüfek

     

     

      Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

     

    18 Nisan 2018

    Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

    Melahat Erten Tekeşin

     

     

      Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

     

    Süleyman Türkoğlu

     

     

      Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

     

     

    Ege Haberleri