Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Türdü’de Ana Sınıfı Velilerine Farkındalık Eğitimi
Bu yazı  7160 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Türdü İlköğretim Okulu’nda Muğla Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Menderes Çetinözlü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Yrd. Doç. Dr. Hatice Topal tarafından Ana Sınıfı öğrenci velilerine farkındalık eğitimi verildi. Zihinsel yetersizlikte erken tanının yaşamsal önem taşıdığı, çocuğumuzun, çevremizdeki diğer çocuklarla kıyaslandığında, herhangi bir gelişim geriliği gözleniyorsa, zaman geçirmeden bir hekime veya çocuk gelişim uzmanına başvurulması gerektiği söylendi.

Başkan Menderes Çetinözlü, Zihinsel Engelliler Derneği’nin Amacını, “Muğla da beyin ile ilgili hareket bozukluğu yada felçli olan zihinsel özürlü eğitilebilir ve öğretilebilir çocuklar için; el becerilerini geliştirecek, kendilerine ailelerine çevrelerine faydalı olabilmelerini sağlayarak onları hayata ve topluma kazandırmak için çeşitli atölyelerden oluşan okullarını yaptırmak ve yaşatmak ve bunun için gerekli yardımı sağlamak” olarak belirtti.

Dernek Başkanı Menderes Çetinözlü; “Zihin engellilik, gelişimsel dönemde ortaya çıkan, uyumsal davranışlarda görülen yetersizliğe ilaveten genel zeka fonksiyonları açısından normalin altında olma durumudur. Zihinsel engellilikte, gelişimsel dönem olarak kastedilen dönem 18 yaşına kadar olan süreçtir. Zeka fonksiyonlarında normalin altında olma durumu ise zeka testlerinde elde edilen zeka bölüm puanının belirlenen zeka bölüm puanından aşağıda olma durumudur” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Hatice Topal, “Zihinsel engelli çocuklarda uyumsal davranışlarda görülen yetersizlik ise çocuğun kendi yaşından beklenen ve içinde bulunduğu toplumun bireylerinden beklediği sosyal davranışları gösterememe durumudur. Zihinsel engellilik hastalıkların tıbbi sınıflanmasında yer almakla birlikte tıbbi bir hastalık değildir. Psikiyatrik bir bozukluk olarak sınıflandırılabilmekle birlikte ruhsal bir bozukluk değildir” diye belirtti.

Bilgilendirme toplantısında, zihinsel engelli çocukların gelişimi hangi düzeyde olursa olsunlar normal çocuklardan farklıdırlar. Ancak bu çocukların gelişim ihtiyaçları onlarınkinden farklı değildir. Bu çocuklarda yemeğe, içmeye, sevilmeye, başarmaya, kabul edilmeye ve toplumun bir üyesi gibi yaşamaya gereksinimleri olduğu vurgulandı.

Zihinsel engelli çocukların fiziksel görünümleri ve sağlık durumları engelin ağırlık derecesine göre değişmektedir. Hafif derecede zihinsel engelli olan çocukların görünüş ve motor becerileri genelde normal yaşıtlarından farklı olmadığı; Orta ve ağır derecede zihinsel engelli olan çocuklarda ise bu durumun farklı olabileceği belirtildi.

Yrd. Doç. Dr. Hatice Topal, “Zihinsel engelli çocuklar, yaşıtlarına oranla daha sık hasta olurlar. Kendilerini korumayı normaller gibi bilemezler. Zihinsel engelli çocuklarda psikodevinimsel alanlarda belirli derecede gerilik gösterirler. Büyük ve küçük kaslarını kullanmada yetersizlik gösterirler. El göz koordinasyonunu sağlamada zorluk çekerler. Görme ve işitme gibi ek bedeni özürlere daha sık rastlanmaktadır” dedi.

Dernek Başkanı Menderes Çetinözlü; “Zihinsel engelli çocukların konuşma ve dil gelişimleri normal yaşıtlarınkine benzer aşamaları izlemektedir. Konuşmayı normal çocuklar gibi öğrenirler, ancak zihinsel yetersizliğe bağlı olarak konuşmaları daha geç gelişmekte ve daha fazla konuşmada bozukluk göstermektedirler. Zihinsel yetersizlik arttıkça dil ve konuşma problemleri de artmaktadır. Dikkat süreleri kısa ve dağınıktır. Devamlı izleme, ödül ve değişiklik isterler” dedi.

Velilerden biri, bilgisayar, tablet vs çok iyi kullanan çocukların zeki olabileceğini söylediğinde, Hatice Topal; “Bu bir marifet veya ayrıcalık değildir, bu onun zeki olduğunu göstermez. Aletler zekayı kullanmayı öldürüyor, aklını kullansa daha faydalı olur” diyerek karşı çıktı. Çocuklarımızın televizyon, tablet, bilgisayar gibi aletlerle çok zaman harcamalarının gelişimlerine olumsuz etkileyeceğini söylediler.

Engelli çocuğu olan veliler hastanelerde kurul raporlarında çok sıkıntı yaşadıklarını, diğer hastaların ve doktorların anlayış göstermediklerini dile getirdiler. Engelli çocuklar çabuk sıkıldıklarından hareketli ve gürültülü olduğundan tahammül edilmedikleri gözlemlenmektedir. Veliler bu durumdan çok rahatsızlık duyduklarını söylediler.

Dernek Başkanı Menderes Çetinözlü; “Devlet tarafında yapılan iyileştirmeler sevindiricidir, ama yeterli diyemeyiz. Çok şükür. Biz nelerini de gördük; Milli Eğitimin, biz akıllılarla baş edemiyoruz, bir de delilerle mi uğraşalım sözlerini unutmadık. Lütfen empati yapın bizi anlayın. Ama acıyarak bakmayın, bizi dışlamayın yeter” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Hatice Topal; “Bazı hastalarım geliyor, anlatamam pireyi deve yapıyorlar. Çocuğunun ufak bir rahatsızlığında aşırı telaş yapıp, ağlamaklı durumlarını görünce üzülüyorum. Bu rahatsızlık hemen halledilebilir türden. Engelli çocuğu olan anneler ne yapsın. Abartmayın lütfen, halinize şükredin. Her anne baba çocuğunu çok sever” dedi.

Bilgilendirme Toplantısına katılan veliler tarafında sunumu yapan Muğla Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Menderes Çetinözlü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Yrd. Doç. Dr. Hatice Topal’a teşekkür edildi. Faydalı bir eğitim olduğu belirtildi ve fotoğraf çekiminin ardından farkındalık yaratılmış olarak katılımcılar dağıldı.

Duyuru: Muğla Zihinsel Engelliler Derneği’nin 20. Kuruluş Yıldönümü Kutlama etkinlikleri 23 Aralık 2016 Cuma günü Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde saat 19:30’da başlayıp devam edecektir. Protokol ve tüm halkımız davetlidir.

Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri