Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Çerkes Ethem’in bilinmeyen yönü
Bu yazı  1.1480 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Sizlere daha evvel belirtmiş olduğum gibi bugün Çerkes Ethem, ve de Çerkesler konusunda o dönemde geçen bazı konular hakkında tarih kitaplarında olmayan bilgileri sunup kararı sizlere bırakacağım.

Çerkes Ethem’i tarih kitaplarının yazdığına göre değerlendirirsek vatan haini olarak görmemek mümkün değildir. Ama bence gerçekler bu değildir. O dönemki tarih kitaplarının yazılmasını sağlayan İsmet İnönü tarihi kendine göre yazılmasını sağlayarak Çerkes Ethem ve kardeşleri Reşit ve Tevfik’i vatana ihanet etmekle suçlamıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatük isyanları bastırması konusunda Çerkes Ethem’e isyanın bastırılması için telgraf çekilmesi konusunda İsmet İnönü kurnazlık fışkıran gözlerini kaçırarak itiraz etmeye kalktı; “Ethem’i imdada
çağırmamı emrediyorsunuz ama isyan edenlerin de çerkes olduğunu unutmyalım“. Mustafa Kemal o sırada pencereden düşünçeli bir şekilde dışarıya bakmaktaydı. Bu sözler üzerine hışımla geriye döndü. Gözlerinden çıkan şimşeklerle İsmet İnönü oturduğu yerde büzüldü.

Mustafa kemal; “İsmet bana bak, seni ikaz ediyorum. Kendine gel sakın ha Ethem beyi ve de Kuvayi Seyyareyi küçümseme gafletinde bulunma bu isyanı ancak Ethem bastırabilir onun büyük ve ne kadar cesaretli askeri kabiliyete sahip olduğunu anlamadın mı?” dedi. İsmet bey hala Ethem’in de Çerkes olduğunu söylerken Mustafa Kemal daha bir hiddedle “İsmet yeter!” diyerek “Senin Ethem’i çekememenden bıktım usandım be! Çerkesler olmasa kim durduracaktı Yunanı? Sen ve ben mi?” dedi.

Mustafa Kemal, “Senin en başından beri Ethem’i kıskandığın gün gibi aşikar“. Onun vatanseverliğinin Çerkes kimliğinin, Ankara Ethem beyi Kuvayi Milliye Genel Kumandanı ilan etti. Tebliğ için de abisi Mustafa Kemal’in Harbiye‘den arkadaşı ve de çok sevdiği Reşit beyi görevlendirdi. Bu arada İsmet beyin söylediği yalanlardan etkilenen Mustafa Kemal’i çileden çıkarmıştı.

Ayağa kalkarak “Meclis ve Hükümet başkanı olarak Ali Fuat Paşa‘yı görevden alıyorum” deyince İsmet beyin yüzünde bir tebessüm belirdi. “Cephe kumandanı olarak kimi düşünüyosunuz paşam?” deyince, bunun üzerine “Cepheyi ikiye bölüyorum, batı cephesi kumandanı sen, güney cephesi komutanı yine sana bağlı olması kaydıyla Refet olacak“.

İsmet İnönü ve de Refet beyin göreve gelmesinden sonra Kuvayi Seyyare hakında yalan yanlış haberler çıkmaya başladı. Düne kadar vatan kahramanı olarak görülen Ethem ve kardeşleri, bugün bozguncu, yağmacı, eşkiya iftiralarına maruz kalıyoruz. Hatta aklımdan bile geçmeyen Çerkeslik Türklük ayrımcılığı ile itham ediliyorlardı.

Bu arada Reşit bey, Mustafa Kemal’le görüşmek üzere Ankara’da bulunuyordu. Mustafa Kemal’e “Kardeşim Ethem’in ordusunu İsmet beyin tasfiye etmeye çalışması ne oluyor?” diyerek sorduğu soruya Mustafa Kemal, “Ama İsmet’ten aldığım istihbaratın beni endişelendirdiğini itiraf ederim” derken Reşit bey onun sözünü keserek “Sen en başından beri kardeşimi çekemediği için kuyusunu kazan İsmet’e inanmaya devam et. Harbiye’de kurduğumuz hayalleri gerçekleştirirken İsmet’in entrikalarıyla bile olsa dürüstlük ve kadirşinaslık prensiplerimizden bu kadar kolay vazgeçmeni sana yakıştıramıyorum. Vefasızlığın bu kadarına da pes doğrusu” diyerek kapıyı çekip Mustafa Kemal’in sözlerini beklemeden gitti.

Mustafa Kemal’in yüzünü gerçek dostunu kaybetmenin hüznü kapladı ve kendi kendine “İsmet eğer bir de bu olayda Reşit’in dediği gibi entrikalar çevirdiğini öğrenirsem seninle ölünceye kadar konuşmam” diye düşündü ve öyle de oldu. Bundan sonrasını sizlere bırakıyorum.

Her zaman sağlık mutluluk ve de huzura doğru kalın. Mahmut Taylan Tüfek.

2 yorum
  • avatar Süleyman Türkoğlu
    07 Ocak 2017
    #1

    Belge ve bilgiye dayanmadan yazılmış. Küresel çetelerin Türk Tarihini kirletme oyunlarından birisidir. Lütfen Türk Tarihini kirletmeyiniz. “Tarih yazanlar tarih yapanlara sadık kalmaz ise insanlık mahiyeti şaşıracak bir mahal alır”. Tarih yalan yazılmaya başlanırsa kimin kime inanmak gibi yanılgı çıkar. Bu Türk milletinin dağılmasını sağlar. ülkemizin şu anda içinde olduğu gibi..

  • avatar Mahmut Taylan Tüfek
    07 Ocak 2017
    #2

    Sayın Süleyman bey, size şunu açık ve net olarak söyleyebilirim ki, bu yazıyı bizzat o dönemde yaşamış olan Güner Kuba’nın yazmış olduğu kitabından bir bölümünü alarak yazdım. Burda tarih kirletilmiyor, demek istediğimi anlamanız için kitabı okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca hepimizin bildiği gibi Gazi Mustafa Kemal Atatürk vefatından evvel İsmet İnönü ile konuşmuyordu ve de kendisi vefatına kadar da konuşmamıştır. Ülkemizin şu anda içinde bulunduğu durumla, yazmış olduğum yazının hiç bir alakası yoktur. Ayrıca burada amacım bir Malatya’lı olarak İsmet İnönü’yü kötülemek değil, sadece gerçeklerin ortaya çıkarılmasıdır. Araştırmacı yazarlığın bunu gerektirdiğine inanıyorum, saygılarımla…





        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri