Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Asil ve Dürüst Medya’ya Hasretiz
Bu yazı  6050 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Radyo ve Televizyon geçmişten günümüze sosyal yapıdan tutun, dünya görüşümüzü, inançlarımızı ve ekonomik yapımızı bütün kanallarıyla etkileyen bir realite haline gelmiştir. Bu realiteyi şekillendirirken tarihsel süreci yadsımayıp “Toplum Mühendisi” yakıştırmamı da belirtmeden geçemeyeceğim. Medya eğitim düzeyi üstün toplumları etkilemekle beraber toplum kanadı her yönüyle zayıf milletleri etkileyen; okumadığı, okumadığı için anlamadığı, anlamadığı içinde ne yazık ki, milletlerin dağılmasında sınırları zorlayan bir güce sahip (size tanıdık geldi mi?).

Peki bu sınırları zorlayan Medya’nın gücünü lehimize çevirip gerçek anlamda nasıl gözümüz kulağımız haline getirebiliriz? Kandırılmaktan! Kurtulabiliriz? Cevabını aslında hepimiz çok çok iyi biliyor, zira yeterince tatbik etmiyoruz.

Okumuyoruz sevgili dostlar birbiriyle çelişen hikayelerin, yalanların, Nasreddin Hoca masallarına tema olacak hallerimizin içinde boğulup kalıyoruz. İşin içine 21. Yüzyılda internet de girdi ki, daha içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bu hakikatlere bir eğitimci olarak tedaviyi, okumakta okuduğuna direk inanmayıp araştırmakta, size sunulan her şeye tanrının bir buyruğuymuş gibi yerine getirmeyip farklı kaynaklardan da aramakta bulduğumu bilmenizi istiyorum (bakın o zaman çakralar nasıl açılıyor güzel beyinlerde). Mevla’nın size sunduğu iradeyi sınırları zorlayarak kullandığımız takdirde örümcek ağından en ivedi şekilde kurtulacağımızı da bilmenizi isterim.

Yukarıdaki sözlerime binaen son olarak kitapların nazarımda diplomayla eşdeğer olduğu dünyada, kendini yetiştirmeyi görev bilmiş, Radyo ve Televizyon tahsili gören gencimiz Asil Efe’den bu işin sırlarını ve sınırlarını da öğrenmeyi de görev bildim. Gelin bir de işin mutfağındaki uzmanından duyalım:

Radyo ve Televizyon hayatımızın önemli mihenk taşlarından birisi olup Türkiye Cumhuriyetinde; Radyo yayını, ilk kez 6 Mayıs 1927’de herkes de olmadığı için Postane kapılarının üzerine yerleştirilen hoparlör yardımıyla yayın hayatına başlamıştır. Türkiye’de Televizyonla ilk buluşmamız ise 1 Mayıs 1964’tür. TRT yasasının yürürlüğe girmesiyle gerçek anlamda hayatımıza girmiş ve toplumu şekillendirmede önemli bir adım atmıştır. Radyoda olduğu kadar Televizyon ilk etapta Türkiye’de hem fiyatı hem de tedariki itibarıyla mümkünü çok fazla olmamış ve tabir uygunsa her mahallede 1 veya 2 evde varsa konu komşu o akşam oraya toplanmıştır. Bu suretle Komşuluk bağlarına da etkisi büyük olmuştur.

Teknoloji’nin etkisiyle de zamanla Radyo ve Televizyona olan merakım arttı ve tahsilimi bu yönde gerçekleştirmeye karar verdim. Ben Radyo ve Televizyon 2. sınıf öğrencisi olarak bu kanatta başarılı olmak için ilk etapta bir hedefimizin olmasıyla beraber araştıran, okuyan, okuduğunu anlayıp en kısa sürede hayata entegre edebilen bir karaktere sahip olmamız gerektiğini gördüm. Ailemin ve arkadaşlarımın da desteğiyle tahsil gördüğüm hayat felsefeme (yaşam şeklim haline geldi branşım) sıkı sıkı tutunmayı görev bildim.

Bu suretle dostlarıma önerim Radyo ve Televizyon kanadında ses ve görsel estetik vazgeçilmez etmenlerden olup kendimizi çok çok iyi yetiştirmemiz lazım. Madem toplumun yönlenmesinde etkiliyiz ve kimlik yansımasında bir rolümüz var, bunu başta milletimize ve dünyaya objektif bir şekilde yansıtmamızda yarar olduğunu düşünüyorum.

İster oyuncu olun, ister haber spikeri veya radyo programcısı çizginizden asla ödün vermemeye çalışın. Tarih başarılı insanlar kadar çizgisini en ufak zorlukta bile değiştirmeye behis görmeyen meslektaşlarımızla da dolu ne yazık ki.

Bu süreç içinde Üniversite sınavlarına hazırlanan dostlarıma da bu bölümü düşünün derim. Öğretmenlerimiz toplumu yetiştirmekte nasıl etkililerse Radyo ve Televizyon cephesinde de toplumu olumlu yönde ilerletebilecek neferlere ihtiyacımız olduğunu belirtiyor, sizi aynı saflarda beklediğimi bilmenizi istiyor. Huzurlu ve sağlıklı günler diliyorum.

Objektif bir medya demek; temiz ve gelişen bir gelecek demektir” (Asil Efe)

Hüseyin Bora Çelik, Tarih Öğretmeni

Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri