Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
En güzel hatıralarımız ölümsüzleşiyor
Bu yazı  9430 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Merhaba sevgilim dostlarım, bu haftaki köşemiz küçük yaşlarımdan itibaren teknoloji ve sanatla iç içe yaşadığına şahit olduğum kıymetli kardeşim Onur Çevirme’ye ait. Sanatı tarihin anlık halleriyle birleştirip ölümsüz hale getirmeyi başarmış fotoğraf sanatçımız: “Hemen herkesin hobisi olduğu zira püf noktalarıyla bambaşka yetenek olduğunu belirtirken” Fotoğraf sanatçılığının içeriğine dair püf noktaları ve geçmişinden tüyolarla bizi aydınlatıyor, şimdi bu güzel sohbete sizinde şahit olmanız bizi onurlandırır:

Fotoğrafçılığa ne zaman ve nasıl başladınız?

10 sene önce bir teknoloji marketinde fotoğraf makinesı ve ekipmanları satıyordum İlgim buradan başladı. 3 sene boyunca hobi olarak amatör bir şekilde manzara, çiçek böcek, porte vs fotoğraf çekimleri yaptım. Buradan sonra çevremden olumlu tepkiler alınca bu işi yapmaya karar verdim.

Fotoğrafçılık Hakkında bir eğitim aldınız mı?

Fotoğrafçılık ile alakalı bir okuldan almış olduğum eğitimim olmadı. İşletme mezunuyum. Fakat bu yönde tabi ki, farklı eğitimleri aldım. Kişi kendisinin öğretmenidir. Kendimi geliştirmek için ve en iyi olabilmek için sürekli eğitim aldım. Yurt dışında workshoplara gittim. Yurt dışından ülkemize eğitime gelen kaliteli fotoğrafcıların eğitiminde bulundum.

Peki Türk fotoğrafçılardan hiç esinlendiğiniz ya da eğitim aldığınız oldu mu?

Hayır, ilk işe başladığım yerdeki ustam bile bana hiçbir şey öğretmedi. insanlar bu konuda cok paylaşımsız. Herkesi rakip ve tehlike olarak görüyorlar. Genelde yabancı fotoğrafçıları izleyip kendimi geliştirmeye çalıştım. Youtube bu konuda bana çok yardımcı oldu.

İlk ne zaman profesyonel olduğunuzu hissettiniz?

Profesyonel anlamda meslek olarak ve bu işten para kazanan hakkını veren bir fotoğrafcı olarak 5 seneden beri çalışıyorum ama öğrenmenin asla yaşı yoktur felsefelini benimsemiş bir fotoğrafçıyım. Yeniliklere her zaman açığım.

Yenilik derken kendinizi nasıl güncelliyorsunuz?

Sürekli fotoğraf çekimleri için farklı konsept araştırması yapıyorum. Sonuçta her çifte her ürüne aynı fotoğrafı çekemeyiz. Rutinlikten ve klişelikten her zaman uzakta kalmayı tercih ediyorum. Fotoğrafı güzelleştiren ve benim ilgimi çeken her şeyi alıyorum.

Uzmanlık alanınız nedir?

Sadece bir bölümde uzmanız diyemeyiz, fotoğrafçılık bambaşka bir penceredir. Yaratıcı insanlar dokundukları ve yön verdikleri her şeyi güzelleştirebilen insanlardır. Yeri geliyor yemek fotoğrafı çekiyoruz, yeri geliyor bir doğum gününde babanın oğluyla gülümsemesini ölümsüzleştiriyoruz ama en cok şahit olduğum anlar ise düğün doğum ya da nişan fotoğrafları. Doğum fotoğraflarındaki hissettiğim o güzel duyguyu kelimelerle ifade edemem. Ama doğum sonrası çekimler çok farklı bir kulvar olduğu için bu çekimlerde de bayan fotoğrafçılarla sürekli irtibat kurup paslaşırız. Hayat paylaştıkça güzeldir.

Peki Çiftler Neden Sizi Seçmeli, Neden Onur Çevirme?
İşimizi çok doğru yapıyoruz.

Bu kadar mı peki?
Tabi ki Hayır.

Peki biraz daha açıklar mısınız sektörü ve sizin kendinizi nerede gördüğünüzü? Çiftlerin sizi tercih etmelerindeki sebeplerden bahseder misiniz?

Tabi ki, son zamanlarda çok fazla düğün fotoğrafçılığı yapan fotoğrafçılar türedi. Biz öncelikle freelance dediğimiz serbest çalışan fotoğrafcılardan değiliz. Öncelikli olarak cok güzel bir iş yerimiz ve cok güler yüzlü bir çalışan ekibimiz söz konusu. Çünkü bizim işlerde en önemli şey bizim motivemizdir. Motivasyonumuz yüksek olduğu için buda çalışmalarımıza ve karelerimize yansıyor. Müşteriler neden bizi seçmeli sorusuna cevap verecek olursak da kısaca açıklayabilirim.

Piyasada 3 farklı fotoğrafçı modeli söz konusu;

İlki fiyat olarak uygun politika seçiyor fakat 800-1000 TL arası bir albümü yapıp müşteriye teslim edebiliyorlar. Fakat onlarda şöyle bir negatif durum oluşuyor. Kullandıkları ekipmanlar ve çektikleri fotoğraflar, kullandığı albümler pek kaliteli olmayabiliyor. Diğer fotoğrafcı kesimi, fiyatları yüksek, pozları çok güzel, çok duygulu fakat fotoğrafın teknik kısmına çok dikkat etmeyen fotoğrafçılar oluyor. Mesela gelin milyarlarca para ödeyip cok güzel desenli bir gelinlik satın alıyor fakat fotoğrafcı fotoğrafta bu gelinliğin detaylarını gösteremiyor. Bu mesela piyasa da çok karşımıza çıkan bir fotoğraf hatasıdır ve gelinlerin çoğu bundan çok şikayetçidir. Ayrıca şöyle bir problem de çok gündemde. Retouch dediğimiz yani halk dilinde rötoş dediğimiz cilt ve anatomi editlemesini çoğu fotoğrafçı çok kötü ve gerçeklikten uzak bir şekilde yapar. Bir insanın yüzüne aşırı rötoş girildiği zaman cilt dokusunu öldürürsünüz ve cildi duvara çevirmiş olursunuz. Bu konuda da sınıfta kalan pek çok fotoğrafçı olabiliyor. Yani çekim yapmakla bitmiyor.

Peki Siz bu grubun hangisindesiniz?

Biz bu grupların hiçbirisinde değiliz. Öncelikli olarak Biz fotoğrafta duygulara çok önem veriyoruz. Duyguyu yansıtmayan fotoğraf bizim gözümüzde fotoğraf değildir. Duygulara ve pozlara çok önem verirken de, fotoğrafçılığın teknik kurallarını asla çiğnemiyoruz. Paket fiyatlarımız ise 1500-2500TL arasıdır. Genelde tam gün çekim yapmayı tercih ediyoruz. Kuaförden başlayarak çiftlerimiz yorulana kadar çekim yapıyoruz. Tercihe göre de gece çekimleri de yapmaktayız. Ayrıca çektiğimiz ve kullandığımız ekipmanlar çok üst düzeydir ve çekilen fotoğrafların editleme ve işlenme kısmı da tamamen kendime aittir. Bu konuda çok titiz davranıyoruz. Asla başkasına emanet etmiyoruz.

Biz öncelikli olarak iş yerimize gelen ciftlerimize nasıl çalıştığımızı anlatıp daha önceki çekim yaptığımız çiftlerimize ait olan fotoğraflardan güzel bir sunum yapıyoruz.

Peki her müşterinin tarzına hitap edebiliyor musunuz?
Tabiî ki Evet

Nasıl oluyor peki? Sonuçta renkler ve zevkler tartışılmaz, ayrıca herkes siyah sevmez, kimisi beyaz sever bu dengeyi nasıl tutturuyorsunuz?

Bu aslında çok da zor olmuyor. Biz iş yerimize gelen ciftlerimize güzel bir sunum yaptıktan sonra çekim şartlarından ve fiyatlardan bahsediyoruz. Çiftimiz bizimle çalışmaya karar verdikten sonra resmi olarak bir sözleşme yapıyoruz. Sözleşme de nasıl bir hizmeti ne kadara alacağı ve bizden çekim sonrası hangi albümleri ve malzemeleri alacağı ve kaç saat çekim yapacağımıza kadar her şeyi yazılı olarak bildiriyoruz. Ben eğer bu çifti ilk defa orda gördüysem çekim gününe kadar mutlaka iletişim halinde oluyorum. Onlar için konseptler bulduğumda onlara danışıyorum onlarla paylaşıyorum fotoğraf gönderiyorum. Çekim günü gelene kadar birbirimizi tanıyıp bir ısınma evresinden geçiyoruz. Dolayısıyla böyle bir paylaşım içine de girince çiftimizin nelerden hoşlanıp nelerden hoslanmadığını az çok anlayabiliyoruz ve onların tarz ve istekleri doğrultusunda çalışma yapıyoruz.

Gayet iyiymiş, hiç unutamadığınız bir çekim anınız var mı?

Tabiî ki var, asistanlık yaptığım zamanlarda ustam gelini akarsuya düşürmüştü. Damat gelini, ustam damadı, ben de hepsini tutmuş çıkarmaya çalışmıştım. İnanılır gibi değil.

Peki sonra ne oldu? Gelin oradan düğüne nasıl gitti?

Bir şey olmadı çekime devam ettik. Sonuçta değerli kareler emek istiyor. Zaten düğün günü yapmadık çekimi o yüzden pek problem olmadı.

Evet şimdilerde bu moda. Çekimi düğün gününden önce ya da sonra yapıyorlar. Siz hangisini öneriyorsunuz?

Ben çiftlere her zaman çekim öncesi çalışmayı tercih ediyorum. Çünkü bizim için çiftlerin heyecanı çok önemli. Daha deli dolu ve motiveli çalışıyoruz. Düğün sonrası yorgunluk ve bir çekim heyecanı kalmadığı için çiftlerde fazla bir rahatlık oluyor o da karelere yansıyor. O yüzden ben her zaman deli dolu eğlenceli ve heyecanlı çekimler yapmaktan yanayım
Çiftlerimize tavsiyem bu yönde olur.

Çok Keyifli bir röportajdı çiftlerimize son olarak bir öneriniz var mı?

Tabiî ki, fotoğrafçı seçimlerini çok önemselerini ve iyi araştırma yapmalarını öneririm. Telafisi olmayan tek günlerden bir tanesi budur. Yıllar sonra baktıklarında kimse gelinliğini ve damatlığını tekrardan giyip fotoğraf çektirmiyor. O yüzden fotoğrafa gerekli önemi vermelerini tavsiye edebilirim. İmkanları varsa düğün günü çekim yapmamalarını öneririm Onun dışında bütün evlenecek nişanlanacak çiftlerimize de mutluluklar dilerim.

Onur Çevirme

0533 441 19 19
Eğri Çam Mahallesi, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı 527/B Tolga Sitesi A Blok Kat:2 Daire:4
Yenişehir/ MERSİN
0324 325 10 33
Adres 2
Bahçelievler Mah. 16. cadde serpin apt. No 51/A Yenişehir Mersin
0850 203 49 33

Benzer yazı eklentisi bulunamadı.
1 yorum
  • avatar mom jeans
    25 Mayıs 2017
    #1

    Harika bir sohbet olmuş Sayın Çelik size teşekkür ediyoruz.





        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri