Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Türkiye komşularına nanoteknolojiyi öğretecek
Bu yazı  5780 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Türkiye`nin nanoteknolojideki araştırma merkezi UNAM, Kuzey Afrika, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar ve Doğu Avrupalı araştırmacılara nanoteknolojiyi öğretecek.Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi(UNAM), Haziran`da başlatacağı “Uluslararası Temizoda Kullanımı Çalıştayı” ile bölge ülkelerinin nanoteknoloji araştırmalarında lider bir rol üstlenmeyi amaçlıyor.

Merkezde, geçen ay sonundan itibaren Türkiye`deki tüm üniversite ve araştırma merkezlerinde görevli bilim adamları için de nanoteknoloji seminerleri başlatıldı.

UNAM Temiz Oda Laboratuvar Sorumlusu Dr. Necmi Bıyıklı, UNAM`ın Türkiye`nin ilk ve tek ulusal nanoteknoloji enstitüsü olduğunu belirtti.

Bıyıklı, “geleceğin bilimi“ olarak adlandırılan nanoteknoloji temelli teknolojilerle kozmetik, tıp, enerji ve savunma sanayi başta olmak üzere bütün alanlarda kullanılan malzemelerin yapımına yeni bir boyut getirildiğini ve bu konuda bilim dünyasında yeni açılımların başladığını ifade etti.

Türkiye`nin de nanoteknolojiye büyük yatırımlar yaptığını ve bu alanda büyük ilerlemeler kaydedildiğini anlatan Bıyıklı, bu yatırımlardan biri olan UNAM`ın 62 nanoteknoloji laboratuvarına, 400 metrekarelik alanıyla da Türkiye`nin en büyük akademik temiz oda laboratuvarına sahip olduğunu kaydetti.

Nanoteknoloji tabanlı ürün ve araştırma yapmada, laboratuvar ve cihaz kullanımının önemine işaret eden Bıyıklı, bu amaçla kurulan Temiz Oda`da hedef ürüne yönelik profesyonel araştırmaların yapıldığını, teknoloji patentleri ile kuluçka merkezleri ve şirketlere uzanan girişimcilerin yetişmesine imkan hazırlandığını dile getirdi.

“Nanoteknoloji Temiz Oda Laboratuvarı“nın Ocak ayı sonunda araştırmacılara tam kapasite ile hizmet vermeye başladığını bildiren Bıyıklı, bu kapsamda ilk eğitimi çeşitli üniversitelerden 43 araştırmacıya verdiklerini belirtti.

“Nanoteknoloji temiz oda“ kullanımı eğitimlerini her ay periyodik olarak düzenleyeceklerini ve bu eğitimleri alan kullanıcılara laboratuvar giriş izni verileceğini kaydeden Bıyıklı, Türkiye`deki tüm araştırmacılara yönelik eğitimlerle ilgili şu bilgileri verdi:

“Araştırmacılar, temiz oda eğitiminin ardından yapacakları deneyler için gerekli ekipmanların kullanımını, nanoteknoloji cihazlarından sorumlu proses mühendislerinden alacak. Araştırmacılar, bu yolla tecrübe kazandıktan sonra tek başlarına ekipmanları kullanarak projelerini geliştirme fırsatını yakalayacak.

Bunun için UNAM`ın internet sitesindeki bilgi formlarının doldurulması yeterli olacak.“

Bıyıklı, Nanoteknoloji Temiz Oda Laboratuvarlarının kullanımıyla ilgili araştırmacı profilinin 5`10 yıl içinde Bilkent Üniversitesi araştırmacılarının dışındaki araştırmacı kullanımıyla yüzde 70`lere ulaşmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Bıyıklı, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatının(UNIDO) yönetiminde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının koordinatörlüğünde ve TİKA`nın desteğiyle Bilkent UNAM`Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Enstitüsünde 17-30 Haziran 2010 tarihleri arasında “Uluslararası Temiz oda Kullanımı Çalıştayı“ düzenleneceğini bildirdi.

AA

Benzer yazı eklentisi bulunamadı.
Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri