Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
İzmir’de üzümüyle ünlü Kavacık Köyü
Bu yazı  2.5020 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Kavacık, İzmir ilinin Karabağlar ilçesine bağlı bir köydür. Konak ilçesinden 6 Mart 2008 tarihinde kabul edilen 5747 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Karabağlar ilçesine bağlanmıştır.Köyün ekonomisi 1970’li yıllarda tarım ve hayvancılığa dayanırken, sorunlu 2B arazileri ve orman sorunları nedeniyle, hayvancılık yasaklanmıştır. 1978 yılında Kavacık Tarımsal Amaçlı Kalkınma Kooperatifi Avrupa’ya rezaki türü beyaz üzüm dışsatımı yaparken, 2008 yılına gelindiğinde 1980’lerde başlayan Alfonso(Enfes) türü siyah sofralık üzüm üretimi tüm üretimin %90’nına varmıştır ancak 140 ortağına karşın kooperatifin etkinliği çok azalmıştır. Yıllık üretim 1.500 – 1.600 ton arasında gerçekleşmektedir, geçmiş yıllardan günümüze rekolte pek değişmemiştir.

Kooperatifin güçsüz olması ve soğuk hava deposunun bulunmaması, köyün kalkınmasına en büyük engeli oluşturmaktadır. Ayrıca karayoluyla 18 km uzaklıktaki Efemçukuru Köyü’nde başlaması beklenen siyanürlü altın madenciliği köyün ekonomisini tehdit etmektedir.

Siyanürlü altın konusu ilk kez 1996 yılında ortaya çıkmış, Kanal-D Kavacık’ta konuyla ilgili çekimler yapmıştır. Kütahya’da siyanür yöntemiyle çalışan gümüş madenine, Kavacık civarındaki altın madenine talip olan şirket tarafından gezi düzenlenmiş, sadece dönemin Kavacık Muhtarı Salih Yalçın dışında, tüm çevre köylerin muhtarları geziye katılmıştır. Muhtar gezi teklifini reddetme nedenini: “O adamların çayını içsen, senden birşeyler beklerler.” sözleriyle açıklamaktadır.

Köy Çamlı-Kavacık baraj havzasına 4-5 km uzaklıktadır. Baraj projesi ÇED raporu beklenmesi aşamasındadır ancak uzun zamandır bir gelişme olmamıştır. Köylü altın madeni gibi barajın da köy ekonomisine zarar vereceğini düşünmektedir.

Tarım İl Müdürlüğü Köyü 2007 yılında ziyaret edip doğal tarımı özendirmeye çalışmış, 40-50 köylünün toplam 2.000 YTL kadar katılımıyla doğal tarım sözleşmesi imzalanabilecekken, köylü istememiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Park Bahçe Müdürlüğünü, “Tarım ve Park Bahçe” olarak değiştirmiş, doğal tarım için köylüyü teşvik etmeye çalışmış ancak sonuç alınamamıştır.

Köyün tartışmalı ve mahkemelik 2B arazisi sorunu yoktur. 1994 Orman Kadastrosu sırasında muhtar, işin oldu bittiye gelip daha sonraki yıllarda hukuksal sorunlar çıkmaması için iki yıl süreyle kadastroyu durdurmuştur. Bunun üzerine Orman Genel Müdürlüğünden gelen uzman ekibin titiz çalışması sonucu, köy için 2B sorunu çözülmüştür.
Köyde, ilköğretim okulu vardır. 1999’da öğrenci sayısı 148 iken, 2008 yılında, beşinci sınıf sonrası ilköğretim taşımalı olduğu için öğrenci sayısı 50’ye düşmüştür. Köyün içme suyu şebekesi yoktur. Köy imkânlarıyla yapılmış kanalizasyon şebekesi vardır ancak dereye akmaktadır. Sağlık ocağı vardır. Yolu asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır ancak elektirik özellikle kış aylarında sorunludur, kesintilerin giderilmesi üç ila yedi gün arasında zaman alabilmektedir. ADSL hizmeti ve köyden Bilgisunar’a(İnternet) bağlanan yoktur.

Salih Yalçın’dan alınan bilgiye göre, elektirik hattının mevcut Bademler hattı üzerinden değil, Güzelbahçe-Küçükkaya hattı üzerinden alınması için TEK Müdürlüğüne başvurulmuş, hatta “Direkleri verin, biz imece yöntemiyle dikelim” teklifine karşın, 13 km’yi bulan ve ’96 rakamlarıyla 30-35 milyar TL’lik hat çekilememiştir.

Benzer yazı eklentisi bulunamadı.
Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri