
İstanbul Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen, ”Kadınların uzun süre doÄŸum kontrol hapı kullanması meme kanseri riskini artırmaktadır” dedi.Türkiye Meme Dernekleri Federasyonu BaÅŸkanı ve Meme SaÄŸlığı DerneÄŸi (MEMEDER) Tarama Merkezi Proje Koordinatörü de olan Prof. Dr. Özmen, kanserin en ciddi ölüm nedeni olan, görülme sıklığı hızla artan bir hastalık olduÄŸunu söyledi.
Nükleer atıklar, genetik yapısı değiştirilmiş gıdalar ve stresin kanserin artışında önemli rol oynadığını ifade eden Özmen, dünyada her yıl 10 milyon insanın kanser olduğunu, bunlardan 5 milyonunun öldüğünü belirtti. Özmen, şunları kaydetti:
”Kadınların uzun süre doÄŸum kontrol hapı kullanması meme kanseri riskini artırmaktadır. Hiç doÄŸurmamak, erken adet görmeye baÅŸlamış olmak, süt vermeme gibi nedenler de bu kanserin oluÅŸumunda önemli bir faktördür. Meme kanserinden korunulması için dengeli beslenmeli ve düzenli egzersiz yapılmalıdır. Kadınlar en sık, memelerinde aÄŸrısız kitle ÅŸikayetiyle doktora gelmektedirler ama meme kanserinde amaç henüz hastalık belirtileri ortaya çıkmadan mamografiyle tanı koymaktır. Ülkemizde meme kanseri sıklığı hızla artarken bu konuda farkındalık oluÅŸturulamaması hastalığın geç teÅŸhis edilmesine, memenin alınmasına, ölüme neden olmaktadır.”
BAHÇEŞEHİR MEME KANSERİ ERKEN TANI VE TARAMA PROJESİ
Prof. Dr. Özmen, BahçeÅŸehir Meme Kanseri Erken Tanı ve Tarama Projesi’nin Türkiye’de toplum tabanlı, 10 yıllık sürede uygulanması gereken bir proje olduÄŸunu bildirdi.
Hedefin bu bölgede oturan 40-69 yaÅŸlarındaki yaklaşık 5 bin kadını evlerinde ziyaret ederek ücretsiz dijital mamografi ve muayene yapılan MEMEDER’e davet etmek olduÄŸunu bildiren Özmen, piyasa deÄŸeri yaklaşık bin TL’yi bulan bu hizmetin ücretsiz yapılacağını ifade etti.
MEMEDER’in BaÅŸakÅŸehir Belediyesinin arkasındaki GeliÅŸim Akademisinde yer aldığını bildiren Özmen, burada geçen yıl bin 600 kadına dijital mamografi, bin kadına doppler ultrasonografi, 35 kadına vakumlu biyopsi, 6 kadına erken meme kanseri tanısı konularak tedavilerinin yapıldığını söyledi.
Yıl içinde 3 bin kadına ulaÅŸmayı hedeflediklerini ifade eden Özmen, BaÅŸakÅŸehir’de gerçekleÅŸtirilecek projenin Türkiye’ye örnek olacağını ve yaygınlaÅŸtırılacağını kaydetti.