
İbrahim Süzer – Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. UÄŸur Cavlak, “dans terapisinin” yaÅŸlıların depresyona girmelerini ve yalnızlık hissini engellendiÄŸini, dans terapisinin, insanların ileri yaÅŸlarda daha saÄŸlıklı olmaları için özellikle son zamanlarda çok popüler bir yaklaşım olarak kullanılan bilimsel bir yöntem olduÄŸunu savundu.
Sağlıklı yaşlanmada egzersizin önemine değinen Cavlak, dans terapisinin Avrupa`da çok popüler olduğunu, Türkiye`de yaygınlaşmaya başladığını dile getirdi. Cavlak, dans terapisinin kişinin psikolojik, sosyal ve fiziksel sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
Özellikle yaşlıların dansla birlikte egzersiz yapmalarının, kişiye pozitif katkıları vardır. Dans terapisi, yaşlıların depresyona girmeleri engelleniyor, kendilerini daha iyi hissediyorlar. Daha güçlü ve kuvvetli bir kas sistemine sahip oluyorlar, daha az düşme riskleri oluyor ve dengeleri artıyor. Böylece hem onların fiziksel yapıları güçlenmiş, hem de psikososyal açıdan desteklenmiş oluyorlar. Bu amaçla düşündüğümüzde dans terapisi bir taşla birçok kuşu vurmuş ve yaşlıların daha sağlıklı, eğlenceli ve daha katılımcı olmasını sağlıyor. En önemlisi de yalnızlık hissini engelliyor. Yaşama daha olumlu ve daha katılımcı olmalarını sağlıyor.
Dans terapisinin Avrupa ülkelerinde geliÅŸtiÄŸini ve kurumsallaÅŸtığını dile getiren Prof. Dr. UÄŸur Cavlak, Avrupa`da dans kulüplerinin çok yaygın olduÄŸunu, bu konuda çalışan yaÅŸlılık uzmanları, fizyoterapistlerin, saÄŸlıklı yaÅŸlanma ve koruyucu rehabilitasyon kapsamında, yaÅŸlıları bu tür dans kulüplerine yönlendirdiÄŸini ifade etti. Dansta kullanılan figürlerin fizik tedavi ve rehabilitasyonda tedavi amaçlı kullanılan figürlere ve hareketlere benzer olduÄŸunu kaydeden Cavlak, “O yüzden yaÅŸlılar eÄŸlenirken aynı zamanda fiziksel, ruhsal, bedensel ve sosyal katılım açısından saÄŸlıklarına daha kolay kavuÅŸabilmektedir. Avrupa ve UzakdoÄŸu ülkelerinde daha eski yıllarda çok iyi organizasyonlarla, parklarda, kulüplerde hep beraber müzik eÅŸliÄŸinde dans yapmanın saÄŸlıklı yaÅŸlanmaya olan etkisi uzun yıllar önce kanıtlanmıştır” diye konuÅŸtu.
Yaşlıların sağlıklı yaşlanması için Denizli Huzurevi`nde bu projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Cavlak, dans terapisini huzurevindeki kadın ve erkeklere uyguladıklarını ve büyük ilgi gördüklerini bildirdi.
Denizli Huzurevi sakinlerinden Muhsin Kasar, oyun oynamanın, dans etmenin, türkü söylemenin kendisine iyi geldiÄŸini, ruhsal açıdan çok rahatlattığı belirterek, “Egzersiz hareketlerinin, belimizde ve sırtımızda var olan kireçlemelerin çözülmesinde faydaları oluyor. Ben ruhsal ve bedensel olarak rahatlıyorum“ dedi.
Mehmet Tekin ise, oynanan oyunların ve hareketlerin özellikle ayaklarına çok faydasının olduÄŸunu kaydederek, “Sıkıntılardan kurtuldum, kafam rahatladı. Düşünce ve merak diye hiçbir ÅŸey kalmadı. Çok memnun olduk” diye konuÅŸtu.