Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Çocuk yaşta kadın olmak
Bu yazı  7890 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Hayat dediğimiz sadece yaşadıklarımız kadar sınırlıdır. Daha fazlasını tecrübe edemez, öğrenemez ve bilemeyiz ama anlayıp hissedebiliriz. Hissedebildiğimiz kadar da etkilenir ve üzülürüz. Gerçekler daima acıdır insanın içini bir kor gibi yakar çoğu zaman. Günümüzde kadın olmak, çocuk olmak hatta çocuk yaşta kadın olmanın ne kadar acı verdiğini ben de yaşamadığım bir acıyı hissetmeye ve anlamaya çalışıyorum.

Bugün en çok istismar edilen nedir? Kimdir diye sorsanız, hemen hiç tereddüt etmeden “kadınlarımız, çocuklarımız” diye cevap veririm. Kadınlarımız her devirde, devamlı sömürü vasıtası olmuş, insan yerine konulmamış, ikinci planda tutulmuştur. Örneğin, Roma kanunlarında köle olarak kabul edilirdi kadın. Vatandaşlık hakkından mahrumdu. Ona, herhangi bir ev eşyası gibi bakılır ve ev eşyası gibi de alınıp satılırdı. Ne kadar çağdaş olduğumuzu söylesek de değişen hiçbir şey yok. Kıyaslama yaparsak bütün erkekler için aynı şeyi söylemek doğru olmaz ama genelde erkeklerin kadınlara, çocuklara bakış açısı hep aynı.

Kadınlarımız, cinsel bir obje gibi görülmektedirler. Tecavüzler, dayak vs. Çocuk yaşta zoraki yapılan evlilikleri yakın çevremizde görmesek de muhakkak güncel medyada dikkatimizi çekmekte ve gazetelerde okumuşuzdur. Çağ dışı bir yöntem olan başlık parasıyla evlendirme işi ne yazık ki, günümüzde halen devam etmekte. Doğuda para ve berdel karşılığı çocuk yaştaki kadınlarla evlenen, babası dedesi yaşındaki adamların bu hareketi sapıklık mı? kendini ispatlamak mı? Ama hangi ruh sağlığı içerisinde olduğunu bilmememle beraber adını da koyamıyorum.

Türkiye’de erken yaşta evlilikler en çok Şanlıurfa, Diyarbakır ve Batman’da görülmektedir. Araştırmalara göre; Batman, Diyarbakır ve Şanlıurfa başı çekmekte. Çocuk yaştaki evlilikler imam nikahı ile yapılıyor, resmi kayıtlarda yer almıyor. Gerçek rakamlar da bilinmiyor.

Çocuk evlilikleri sanıldığının aksine yalnızca Güneydoğu’da değil, Türkiye’nin batısında da gerçekleşiyor. 10 ile13 yaşındaki çocukların, minik ellerinin kalem, kitap tutması, sokaklarda doyasıya ip atlaması, yaşıtlarıyla beraber bebekleriyle oynaması gerekirken küçük yaşta töre kurbanı oluyor. Aile zoruyla para karşılığı dedesi yaşındaki adamlara satılan bu çocuklar, henüz regli olmamış, göğüsleri çıkmamış gerdek gecesinin ne olduğunu bilmeyen bir çare çocuklar. Kapkaranlık bir gecede korku ve dehşet içinde gerdeğe girmeye zorlanılıyor. Bu savunmasız bir çare çocuklar ailelerine boyun eğmedikleri gibi törelerine de karşı çıkamamaktadırlar. Ölüm korkusu yaşamakta, öldürülmekten korkmaktadırlar.

Çocuk yaşta evlenenler, genellikle ikinci ya da üçüncü eş oluyorlar. Evlenmeye zorlandıkları adamların ya çocukları olmamıştır, ya da erkek evlat sahibi olamadıkları için çocuk yaştaki bu çocuklarla evlenmeyi kendilerince marifet sayıyorlar. Bu çocukların bir de ruhsal yönden yaşadıkları travmalar. Bir düşünün henüz kendileri çocuk yaştayken, istemedikleri, dedesi yaşındaki adamdan çocuk sahibi olduklarını.
Toplumumuzda bu tür evlilikler hoş görülmediği kadar da kimse tarafından da ses çıkartılmıyor. Bu nasıl vicdandır? Nasıl bir ahlak anlayışıdır bilinmez elbette.

Benzer yazı eklentisi bulunamadı.
Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri