Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Ramazan Bayramı mı, Şeker Bayramı mı?
Bu yazı  1.3970 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Eskiden beri Ramazan Bayramı geleneklerimiz, göreneklerimiz, kültürümüz ve örfümüz olarak Şeker Bayramı olarak da adlandırılarak kutlanmaktadır. Adetlerimiz arasına öyle yerleşmiştir ki, halkımızın % 90 nı Şeker Bayramı olarak telaffuz etmektedir. Hele çocuklar arasında hepten Şeker Bayramı olarak bilinmektedir. Burada önemli olan bayramın ismi değildir. Neden niçin ve ne olarak bilinip kutlanmasıdır. Yani sebep netice ilişkisidir. Zaten Müslüman ülkelerde değişik isimlerle anılıp kutlanmaktadır.

Arapça olarak İD UL FİTR kelimesi bu bayram için kullanılır. İD bayram demektir. FITR ise oruç açmak manasına gelir. Böyle değerlenirse oruç açma bayramı olarak bilinmesi gerekir. Fıtrat kökünden türediği için insanın fıtratının verildiği gün anlamı da taşır ki, buda şevval ayının ilk günüdür. Yani Ramazan ayının bittiği Şevval ayının başladığı gündür.

Ramazan ayında tutulan orucun sona ermesi şevval ayının başlaması bayram olarak kutlanır. Bu bayramın esas ağırlığı dini yönünün olmasıdır. Şevval ayının ilk üç günü bayram olarak kutlanır. Nineler, dedeler, analar, babalar, hısım ve akrabalar eş ve dostlar ile komşular ziyaret edilerek hal hatır sorulur. Onların gönülleri alınır. Çocuklarda aynen el öperler bu ziyaretlerde onlara şekerler ve tatlı yiyecekler ikram edilir. Bundan dolayıdır ki, şeker bayramı olarak da bilinir.

Zira bayrama birkaç gün kala evlerde bayram temizlikleri başlar. Şekerler alınır ikram için. Çeşitli tatlılar yaptırılır veya evlerde yapılır bunlarda gelen ziyaretçiler içindir. Bu da bayramın özelliği olarak birlik beraberlik duygularımızı kuvvetlendirir. Dostluğu, barışı, küslüğü, dargınlığı ortadan kaldırıcı, dayanışmayı güçlendirici özelliği bayramın önemini artırır.

Son zamanlarda bazı aklı evveller şeker bayramı denmezmiş. Neden Ramazan bayramı da denmez. Çünkü Ramazan ayın adıdır. O ayda oruç ibadetinizi eda ediniz emri vardır. Bayram ayın değil yapılan ibadetin sonucu olarak yapılır. Onun içindir ki, bu bayram ister Ramazan ister Şeker isterse diğer bazı Müslüman ülkelerde söylendiği gibi adlandırılsın hiç fark etmez. Bayram ne ad altında anılırsa anılsın Orucun bitimi ile yapılan bayramdır. Dini bir içeriği vardır. Değişik isimle anmak dinden imandan etmez insanı.

Bayramı ramazan şeker veya oruç bayramı diye herhangi birisi ile söylemek farz değildir. Günaha da girilmez. Dine hiç kimse ilave veya eksiltme yapma hakkına da sahip değildir. Zaten Arapçada ID UL FITR diye bilinir demiştik. Neydi Türkçesi oruç açma bayramı. Demek oluyor ki, oruç bitti bundan sonra bir dahaki oruca kadar yeme içme ve eşler arasında yakınlaşmada bir yasaklama yok. Tam hakkıyla oruç ibadetini yapanlar bu günleri bayram olarak kutlasınlar ve ifrata kaçmadan bayram yapsınlar manasına geldiği apaçıktır.

Bayram ilk gün kılınan bayram namazı ile başlar ve üç gün devam eder. İster büyükler olsun ister çocuklar bayram günleri boyunca en yeni ve temiz elbiselerini giysilerini giyerler. Bu günleri en güzel bayram havasında elverdiğince yaşamaya çalışırlar.

Ramazan-Şeker veya Oruç bayramının tüm İslam alemine huzur, barış, sevgi, dostluk, sağlık, esenlik, kardeşlik ve birlik beraberlik getirmesini Allah’tan dilerim. (DURMUŞ KARABAĞLI)

Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri