Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
İŞKUR’dan Çocuk İşçiliğine HAYIR !
Bu yazı  7080 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) 2002 yılında 12 Haziran’ı çocuk işçiliğine karşı farkındalığı arttırmak için “Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Günü” ilan etti. Bu yıl da, “çocuk işçiliğine hayır, kaliteli eğitime evet” teması ile her çocuğun sahip olduğu eğitim hakkına vurgu yapıyor.

Çocuk işçiliğinin bu şekilde hala sürüyor olmasının nedenleri yetişkinlerin yoksulluğu ve insana yakışır işler olmayışı, sosyal koruma yoksunluğu ve istihdama kabul için yasal olarak belirlenen asgari yaşın altındaki tüm çocukların okula gitmelerinin sağlanamamasıdır.

Türkiye’de çocuk işçiliği tahminlerine bakıldığında, en son verilere göre 6 ile 14 yaşlar arasında 292 bin, 6 ile 17 yaşlar dikkate alındığında ise 893,000 çocuğun çalışma yaşamında yer aldığı tahmin edilmektedir.

Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü bu yıl, çocuk işçiliği sorununu çözmede temel bir adım olarak kaliteli eğitimin önemine odaklanmaktadır. İstihdama kabulde asgari yaşa gelinceye kadar sağlanacak ücretsiz ve kaliteli zorunlu eğitim, çocuk işçiliğine son verilmesindeki en önemli unsurdur. Okula devam etmek, çocukları işgücü piyasasından uzaklaştırırken, ilerideki kazançlı işler için gerekli becerilerin edinilmesi için zemin oluşturur.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen “Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında, Temmuz 2013’te, 5 pilot ilde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri bünyesinde (Gaziantep, Adana, Şanlıurfa, Ordu, Kocaeli), “Çocuk İşçiliği İzleme Birimleri” kurulmuştur.

Bu birimlerin öncelikli amacı il düzeyinde kurumlar arası etkin bir işbirliği kurarak çocuk işçiliği ile mücadeleyi yerel düzeyde güçlendirmek ve ayrıca çalışan çocukların sayılarının, yoğunluklu olarak çalıştıkları sektörlerin, yaşadıkları bölgelerin tespit edilerek il düzeyinde bu konuda alınacak önlemlerin ve uygulanacak politikaların belirlenmesine katkı sağlamaktır.

Türkiye’de çocuk işçiliğinin en önemli nedenleri; yoksulluk, göç, geleneksel bakış açısı, eğitim olanaklarının yetersizliği ve etkin uygulanamamasıdır. Bu nedenlerin her biri bir diğerinin hem nedeni hem sonucu olabilmektedir. Bu nedenle; bir kısır döngü ortaya çıkmaktadır. Araştırmalar çocuk işçiliğinin ana nedeninin yoksulluk olduğunu göstermektedir. Eğitim sorunu, çocuk işçiliğinin önemli bir boyutu olup yoksulluğu da yaratan etkenlerin arasında yer almaktadır.

cocuk-isciler

cocuk-isci

Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri