Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Drone Kullanıcıları Rahatsız !
Bu yazı  6180 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Dünya genelinde son yılların en popüler hobilerinden olan drone kullanımı ülkemizde de son derece rağbet görmekte, bu hobiden ailesini geçindiren, stresini atıp eğlenen, bu işe gönül vermiş binlerce insan var. Yıllardır drone kullanımı herhangi bir sorun teşkil etmezken son zamanlarda işi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü‘nün devralmasıyla işler bayağı karıştı.

Hava Limanı gibi kesinlikle yasak olan yerde uçuş yapıldı. Bunun üzerine gerekli önlemler alındı, SHGM genelge yayınladı ve cezai yaptırımlardan bahsetti, zaten mevcut drone sistemlerinin çoğunda havaalanı ve yasaklı bölgeler belirli, ve cihazlar bu bölgelerde kesinlikle çalıştırılamıyordu.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kısa bir sürede özverisizce kurduğu portal üzerinden “kayıt olmayanlara 17 bin tl ye kadar cezai yaptırım” gibisinden iddialarla çoğu kullanıcıyı kayıt ettirdi, fakat unuttuğu bir şey vardı o da binlerce kişinin kimlik bilgilerini güvensiz bir ortamda topluyor oluşuydu. Hatasının farkına çok geç varan SHGM bir kaç gün önce bazı zorunlulukları kaldırsa da iş işten geçmiş ve mecburiyetten dolayı kimlik bilgileri sisteme gönderilmişti.

Silahlı Kuvvetleri operasyonlarda askerlerimiz tarafından kullanılan dronlar sokaklara açılan hendeklerin tespitine, kayıp çocukların aranmasına, belediyelerin kaçak yapıları tespit etmesine bile olanak sağlıyordu.

Her kesimden binlerce insan gerek hobi gerek ticari amaçla uçuş yapıyor, kimisi ailesinin geçimini sağlıyorken kimisi sevdiği hobiyle uğraşıyordu. Bu hobiyle uğraşan insanların oluşturduğu topluluklardaki aile ortamı ise bu alandaki kişilerin içini ısıtan en büyük şeydi.

Başta yayınladıkları genelgeyi büyük oranda değiştirerek uçuş yapılmasını imkansız hale getiren SHGM, kendilerine iletilen yüzlerce görüşe ne bir cevap yazdı ne de bir değişiklik yaptı. İlk başta İstanbul üzerinde hemen hemen her yeri uçuşa yasak ilan etti. Bununla yetinmeyen yetkililer hızlı bir şekilde şehirsel yasaklamalar getirerek bir kaç şehirde drone kullanımını tamamen yasaklayarak diğer şehirlerin de yasaklamasını hızlandırdı.

Yabancı bir forumda eğlence amacıyla yapılan montaj görüntülerini gerçekmiş gibi yayınlayan SHGM gönderinin altına yapılan yüzlerce yorumu okumadı ve hala görüntülerin sahte olduğunu farkedemedi. Yayınladığı yanıltıcı videoya gelen yüzlerce kaba eleştiriye aldırmayan SHGM kısa bir süre sonra takipçilerine ilgileri için teşekkür etmeyi de ihmal etmedi.

SHGM’nün 22 Şubat 2016 tarihinde yayınladığı İHA (İnsansız Hava Araçları) Talimatnamesinde bulunan bir çok madde hobi amaçlı kullanan İHA Pilotlarının uçuş yapmalarını kısıtlamak hatta yer yer uçuşu imkansız hale getirecek maddeler içermektedir.

Sektörden 1-2 kişiye danışarak, hobicilerin fikri alınmadan, uzlaşma veya anlaşma yoluna gitmeden hazırlanan talimatname ile özellikle hobi amaçlı drone (iha) pilotları kısıtlanmakta, hevesi kırılmakta ve endişe iha pilotları duymaktadır.

Genç nesilin havacılığa olan aşkını körüklemek, havacılığa merak uyandırabilecek bu ürünlerin kullanımının kısıtlanması, ülke ekonomisine katkıda bulunabilecek projelerinde önüne geçmektedir.

Drone geleceğin uçurtmasıdır, her türlü doğal afet, deprem, sel, yangın, arama ve kurtarma, kaza anında acil müdahale, yer tespiti için büyük önem taşımaktadır. Bugün baltalanmaya çalışılan bu güzel hobi, yarın bize çok büyük faydalar sağlayabilecek konumdadır.

Hobi camiası ile bu kurumun yetkilileri karşılıklı oturup, taleplerin dinlenmesi ve yine karşılıklı makul çözümlerin bulunması gerekir. Buradaki amaç devletin kurumuna karşı gelmek değil, hobiciyi de düşünmelerini sağlamak ve havacılığı gelecek nesillere aşılamaktır.

Hobiciler olarak istekleri güzel görüntüler almak, ülkemizin doğal güzelliklerini tüm dünya ile paylaşmak, bunun karşılığında asla maddi bir kaygı duymamaktır. Bunların yapılabilmesi için izin ve şartların iyileştirilmesi hobicileri sevindirecek ve mutlu edecektir.

Büyüklerimiz belki kahvelerde okey, batak oynayıp, zaman öldürdüler. Ama yeni nesil bunu yapmak istemiyor, sosyalleşmek, yeni dostluklar edinip, kurulan gruplardaki aktivitelere katılarak, nasıl daha güvenli uçuş yapılabilir bunları öğrenmek istiyor.

drone-yasak

ferid-hemidli-yalcin-bozdogan

ferid-hemidli-mirsad

ferid-hemidli

ferid-hemidli-drone

Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri