Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Aktörist Tiyatro ve Temel Oyunculuk Eğitim Akademisi
Bu yazı  8220 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Ümraniye’de temelleri atılan, 2014’te Kadıköy’de hizmet vermeye başlayan Aktör-ist Tiyatro ve Temel Oyunculuk Eğitim Akademisi Görsel Sanatlar Eğitim Merkezi, insanın kendine verdiği değerden yola çıkarak faaliyet alanını belirleyen, içimizde var olan ama farkında olmadığınız yeteneklerimizi açığa çıkarmak ya da bildiğimiz ama geliştirme fırsatı bulamadığımız yeteneklerimizi geliştirmek için açılan bir kapıdır.

Aktör-ist Tiyatro ve Temel Oyunculuk Akademisi, kendini sosyal ve beşeri bilimlerin çeşitliliği içinde öğretim yapmaya ve araştırmada mükemmeliyetçiliğe adamıştır. Erişim ve eşitlik prensipleri, Akademinin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemektedir. Akademi, sanatın ve sanatçının toplumdaki rolünü düşünür. Sanatın geleneklerini ve tarihini olduğu kadar denemeleri, geçiş sınırlarını ve melez süreçleri teşvik etmektedir.

Eğitim merkezinin kurucusu Sayın Osman Kaba, kuruluşlarının felsefesini şöyle ifade ediyor;

Aktör-ist Tiyatro ve Temel Oyunculuk Akademisi, Türk toplumunun zengin kültürel çeşitliliğinden etkilenmiş, canlı bir sanat merkezidir. Okulumuz, hayal gücü, akıl, fantezi ve yaratıcılığın kapılarını ardına kadar açarak, Türk toplumunun zengin kültürel dokusuna, eğitime, sanatsal ifadeye ve bunların arasında yer alan etkileşime katkıda bulunur. Öğrenciler, sağlam bir akademik müfredat ile verilen, yaratıcı drama, oyunculuk, tiyatro ve enstrüman dersleri ile sanat duyarlılıklarını geliştirmektedir. Aktör-ist Tiyatro ve Temel Oyunculuk Akademisi öğretmenleri ve öğrencileri, çok kültürlü toplumun üretken ve barış fikirli üyeleri olarak ömürleri boyunca sanat ateşini içlerinde taşıyacaklardır.

Osman Bey Merhaba, sizi tanıyabilirmiyiz ?

Merhaba, öncelikle hoşgeldiniz kısaca kendimi tanıtayım. Ben Osman Kaba Aktör-ist Akademi Kurucusuyum. 10 yıla yakın süredir tiyatro ve oyunculuk adına çalışmalar yapmaktayım. Amatör olarak başladığım tiyatro oyunculuğuna geçen yıllar içinde profesyonel bir ekiple kurduğum Tiyatrol tayfa tiyatro grubu ile yetişkin ve çocuk tiyatrosu oyunlar sahneleyerek devam ettim. Sonrasında son 5 yıldır yani Aktör-ist Akademi kurulduğundan bu yana eğitim alanında da çalışmalar yapmaktayım. Ayrıca Aktör-ist akademi Tiyatro Grubu olarak da tiyatro çalışmalarıma devam etmekteyim. Okul kurma fikri şöyle gelişti amatör olarak başladığım dönemlerde ben de çeşitli kurslardan eğitim aldım ve ilk öğrendiğimiz şey bir oyuncunun iyi gözlemlemesi bu işin altın kurallarından birisidir. Eğitim aldığım dönemlerde aslında böyle bir okul kurarak benim kurslarda eksi olarak gözlemlediğim şeyleri artı olarak yapabilirim diyerek oluştu. Bunların başında maddiyat gelir ve insanların bu işe olan isteğinin kullanılması. Yani o süreçte gözlemleme durumunu biraz iş amaçlı biraz da daha iyisi olabilir şeklinde kullandım. Sonra bu fikrimi okulumuzda eğitimci olan hocalarımıza söyledim onlar da sağolsunlar olumlu baktılar bir aile gibi başladık ve öyle de devam ediyoruz. Ben işin idari kısmındayım çünkü eğitim vermek ciddi bir tecrübe ve birikim gerektirir ben hala öğrenmekte olan bir oyuncu adayıyım. Aynı zamanda da işin idari kısmında olarak her biri ustad hocalarımızın birikim ve tecrübelerinden yararlanarak hala eğitim alıyorum diyebilirim.

Öncelikle neler yapıyorsunuz, biraz anlatır mısınız ?

Biz hocalarımızla birlikte tiyatro ve temel oyunculuk Eğitimi vermekteyiz. 4 aylık süre içerisinde tiyatro ve oyunculuk nedir, nasıl başlanır, nasil ilerler uygulamalı olarak anlatmaktayız. Bu eğitimi kişisel gelişim ve sosyalleşmek olarak alan öğrencilerimiz de oluyor çünkü her meslek grubu bu eğitimi alabilir. 4 ay sonunda ikinci kademe eğitime geçerek oyunculuk düşünen öğrencilerimizle bir hocamız yönetmenliğinde tiyatro oyunu sahneleme ve sahneye ilk adımı atma fırsatı veriyoruz. Konservatuara hazırlık olarak da genç arkadaşlarımızla çalışmalar yapıyoruz. Devamında kamera önü oyunculuk eğitimi diksiyon eğitimi vermekteyiz. Çocuklar için de yatarıcı drama eğitimlerimiz var.

Önünüzde bulunan projeler nelerdir ?

Şuan çalışmalarımızda okulumuzdan mezun olan oyuncu adayları için bir film çekme planımız var, onun için imkanların oluşmasını ve çalışmasını yapmaktayız. Aynı zamanda kendi içimizde bir cast ajans kurarak eğitim verdiğimiz oyuncu adaylarını aktör-ist menajerlik adı altında doğru yönlendirme ve iş bulma imkanı oluşturmak için çalışıyoruz.

Şu aralar en popüler meslek oyunculuk, oyuncu olmak isteyenler nasıl bir yol izlemeli ?

Öncelikle kesinlikle bu işin eğitimini almaları gerekli ama bunun için de iyi araştırma gerekir. Yani kimden ve nasıl eğitim alacakları çok önemlidir. Sonrasında bunu sürekli geliştirmek için çalışmalar yapmalıdırlar. Devamında oyunculuk için piyasada oyuncu simsarlığı yapan kişilere dikkat etmelidirler. Cast ajanslar iyi araştırılarak gidilmesi gereken yerler. Ciddi olarak iş yapan hiç bir cast ajans oyuncu adayından kayıt ücreti almaz. Bu konuya dikkat etmeleri gerekmektedir.

Bazı ajansların gençlerin hayalleriyle oynadıkları söyleniyor, sizin şahit olduğunuz bir olay var mı ?

Uzun yıllardır bu işin içinde olduğumdan mutlaka böyle durumları duydum. Bir önceki sorunuzda bahsettiğim konuyu şöyle acayım. İnsanları ücret karşılığında cast ajansa kayıt etmek ve sonrasında hiç bir iş vermemek gibi. Televizyon işlerinde dolayısıyla figüran olarak da insanlar lazım oluyor ama burda hedef iyi bir oyuncu olmak ise eğitim şart. Fgr ajanslarıyla oyunculuk düşünen kişiler genelde hiç bir eğitim almamış, araştırma yapmamış sadece ajansa kayıt yaptırarak oyunculuk hayali kuran kişilerdir. Günü birlik üç beş kuruş alayım, harçlığımı çıkarayım mantığıyla gidenlerle oyuncu olacağım diye gidenleri ayırmak gerekli. Eğitimsiz olarak oyunculuk hayali ile gidenleri kandırmak kolay oluyor.durum böyle olunca dolandırılmaları kacınılmaz oluyor. Bununla ilgi tv lerde bazı haberler çıktı. İnsanları uyarmak amaçlı aslında ama malesef hala bu tür işler oluyor. Bu konuda şunu söylemek isterim. Hayalinizde oyunculuk var ise mutlaka araştırın, bu konuda eğitim veren güvenilir kurumlara danışın bu işlerle uğraşan arkadaşlarınıza sorun vs.

Aktör-ist Akademi oyunculuk eğitiminin yanında ne tür imkanlar sunuyor ?

Biz aynı zamanda bir tiyatro grubuyuz öğrencilerimizden tiyatro ekibimize dahil olanlar oldu ve cast ajans olarak da eğitim verdiğimiz öğrencilere iş imkanı sunuyoruz. Bunu geliştirerek menajerlik sistemi geliştirmeye çalışıyoruz. Daha profesyonel imkanlar sunmak için çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız yetenekli öğrencilerimize eğitimden sonra güzel fırsatlar, imkanlar yaratarak bir ekol oluşturmak.

Oyuncu olmak için güzel ya da yakışıklı olmak yeterli mi ?

Bu oyunculuk için sadece bir avantaj olabilir ama eğer oyunculuğunuz iyiyse. Son yıllarda ekranlardaki dizilerde sırf güzel veya yakışıklı gördüğümüz oyuncular sadece görsel olarak hitap ediyor. Bana göre oyunculuk adına birşey izleyemiyoruz malesef. Bu kiritirlerde hem yakışıklı hem güzel iyi oyuncu çok az var. Kısaca iyi bir oyuncu olmak için güzel ya da yakışıklı olmak gerekir diye birşey yok.

İyi bir oyuncu olmak için ne yapmak gerekir ?

Tiyatro ve oyunculuk sevgi işidir. Ruh güzel beslenemezse kendini geliştiremezse oyunculuk da gelişmez. Ben bu konuda oterite değilim tabiki. Fakat biz de ustalarımızdan öğrendiklerimizi ve tecrübelerimden yola çıkarak söylüyorum. Tavsiyem şudur, eğer oyunculuk düşünüyorsanız sürekli okumalısınız, kendinizi geliştirmelisiniz ve herşeyi iyi gözlemlemelisiniz. Meşakattlı bir yoldur, zor günler yaşayabilirsiniz. Sadece oyunculuk yaparak geçinmek zor. Belki de hiç bir zaman pöpüler bir oyuncu olamayabilirsiniz. Bana göre eğer oyunculuk düşüncesinin altında meşhur olma, tanınma gibi hayaller var ise en başta işte o zaman kaybedersiniz. İlk hedef iyi bir oyuncu olacağım diye doğru yerde, doğru kişilerle ve doğru eğitimle yola çıkmaktır. Eğer bir farkındalık yaratabilirseniz sonrası kendiliğinden gelir. Şans gerekli elbet ama siz kendinize inanıyor ve güveniyorsanız şansınızı zorlamalısınız. Nice usta oyuncular var yıllarca emek verip de hala tanınmayan veya çok geç olarak bir tv dizisinde tanınmış olan ya da hala bilinmeyen. O yüzden ilk hedef iyi bir oyuncu olmayı istemektir.

Osman bey, son olarak neler söylemek istersiniz ?
osman-kaba
Geldiğiniz için teşekkür ederim, umarım bu anlattıklarımla oyunculuk düşünen arkadaşlara biraz yol gösterebilmişimdir. Eğer oyunculuk düşünen arkadaşlarımız bizlere danışmak ve tanışmak isterse her zaman okulumuza gelerek oyunculuk adına tüm soruları bizlere sorabilirler. Elimizden geldikçe anlatmaya ve doğru yönlerdirmeye çalışıyoruz.

Aktör-ist Akademi & Aktör-ist Cast Menajerlik

Osman Kaba
Tel : 0 216 481 10 51 – 55
Cep: 0 533 404 80 21
Mail: info@aktoristakademi.com
www.aktoristakademi.com
www.aktoristmenajerlik.com
Osmanağa Mah. Halitağa Cad. Kıvanç Sok. No: 4 / 2 Kadıköy / İstanbul

aktorist

aktorist-1

aktorist-4

aktorist-3

Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri