Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Stilist hakkında
Bu yazı  11.8430 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Stilist, Çağdaş moda anlayışı ile giyim sektörünün hazır giyim ve ısmarlama giyim birimlerinde giysi modellerini tasarlayıp, bu tasarımlara uygun tekstil ürününü saptayan ya da tekstil ürününe göre model tasarımı ve uygun aksesuar seçimi yapan, bütün bu çalışmalarını resim, çizgi ve grafiklerle oluşturan kişidir.

Hazır giyim ve ısmarlama giyimde, uygulanabilir nitelikte, her türlü spor, abiye model tasarımı yapar, kreasyon hazırlar, -Firma tarzına uygun modeller üzerinde, günün moda anlayışına paralel değişiklikler yapar, çeşitli görüşler üretir, -Modele uygun renkte kumaş ve aksesuar seçimi yapar, -Kumaşa veya tekstil türüne uygun model tasarlar, -Her türlü takı, kemer, çanta, ayakkabı vb. aksesuar tasarımları yapar, -Giysi üzerinde uygulanabilecek; aplike, brode nakış tasarımı yapar.

Stilist olan kişiler genellikle sanatçı bir kişiliğe sahiptirler. Çoğunlukla çalışmalarında yeni modeller çizerler. Bu nedenle stilist olmak isteyenlerin; -Yaratıcı, -Uzay ve şekil ilişkilerini görebilen, -Zihinde canlandırdıklarını çizimle ifade edebilen, -Güzel sanatlara karşı ilgili, özellikle çizim konusunda yetenekli, -Geneli ve ayrıntıyı algılama,-Başkalarını ikna edebilme özelliğine sahip kimseler olmaları gerekir.

Stilistlerin iş bulma olanakları oldukça yüksektir. Stilistler; konfeksiyon, butik ve ısmarlama giyim, triko, deri, ihracaat firmaları, özel kurum ve kuruluşların giyim atölyelerinde iş bulabilirler. Bayanların bu alanda çalışma oranları oldukça yüksektir. Stilistler, edindikleri bilgi ve becerileri, giyim sektöründe modelistlik, konfeksiyonculuk, moda tasarımı gibi alanlarda kullanabilirler.

Ticaret odası ile MEB tarafından ortaklaşa açılan sanayi kurslarında, bu alanda çalışanlara yönelik mesleki kurslara da yer verilmektedir. -Stilistler, ısmarlama giyim veya hazır giyim alanlarında uzmanlaşabilirler. Çocuk giyimi, yaşlı giyimi, genç giyimi veya iç çamaşırı alanlarında çalışmalarını yoğunlaştırabilir veya takı, kemer, çanta gibi aksesuarlara yönelik model geliştirme çalışmalarına ağırlık verebilirler. -Stilistler, çalıştıkları işletmenin yapısına göre yönetici kademelerinde yer alabilir, eğitim durumları ve uzmanlık alanları paralelinde işin planlanması ve sonuçlandırılmasında ileri düzeyde teknik eleman olarak çalışabilirler. Özellikle lise ve dengi okul mezunları, 2 yıllık meslek yüksekokulları moda programlarında eğitimlerine devam edip ilerleme kaydedebilir veya konfeksiyon, hazır giyim ve deri konfeksiyon önlisans akademik kariyere yönelebilir, tercihleri doğrultusunda ve ÖSS’yi kazanmaları durumunda yetenek sınavıyla 4 yıllık mesleki yaygın eğitim fakülteleri giyim bölümünde eğitimlerini sürdürerek eğitici kademelerinde yer alabilirler. İşe ilk başlanıldığında stilistler, tecrübeli meslektaşlarının gözetiminde çalışırlar. Ayrıca, işletmenin yapısına ve büyüklüğüne göre, üretimin her kademesindeki çalışmalara ilişkin, işletme bünyesinde, hizmet-içi eğitim programları düzenlenebilmektedir.

Benzer yazı eklentisi bulunamadı.
Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri