Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Gelinlikler nasıl tercih ediliyor ?
Bu yazı  2.9910 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Araplar “gösterişli”, Avrupalılar “sade”, Türkler ise bakın nasıl gelinlikleri tercih ediyor…

Yaşamın en özel günlerinden olan düğünlerde her genç kız “rüya gibi” bir gelinliğin içinde “masal prenseslerini” andırmayı hayal ederken, bu yılın gelinlik modasında geniş bir trend paleti ve farklı çizgileri aynı çatı altında buluşturuyor.
Modacılar, gelinlik seçerken önem verilmesi gereken ilk kuralı, gelinliğin kişiye özel olması ve vücut tipine uygun seçilmesi şeklinde özetlese de, tercihler biraz da ait olunan topluma göre değişiyor. Dünyanın önde gelen gelinlik üretim merkezlerinden biri olan İzmir’de gelinlik tasarımcıları, Arapların en çok “gösterişli”, Avrupalıların “sade”, Türklerin “ikisinin ortası” gelinlikleri tercih ettiğini söylüyor.
1986 yıldır tekstil sektöründe faaliyet gösteren, Relactive ve Gelin Moda markalarını bünyesinde bulunduran Yörek Tekstil AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Emre Yörek, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın farklı kültürlerindeki insanların farklı tarz gelinlikleri tercih ettiğini söyledi.
“Türk gelinlikleri”nin dünyada önemli isim yaptığını, İzmir’in de ülkenin en önemli gelinlik tasarım ve üretim merkezi olduğunu ifade eden Yörek, “İzmir, Türkiye’deki gelinlik ihtiyacının yüzde 70’ini karşılıyor. Ciddi bir ihracat da gerçekleştiriyor. Dünyada ilk üçün, dördün içinde” dedi.
Yörek, üretimlerinin yüzde 30’unu ihraç ederek, yıllık 8-9 bin adet gelinliği yurt dışına sattıklarını belirterek, “Bu seneye kadar en çok Avrupa ülkelerine ihracat yapıyorduk. Son If Wedding Fashion Fuarında Arap ülkeleriyle daha fazla çalışmaya başladık ve bu yıl Arap ülkeleri arttı. Yüzde 60-70’ini İran, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai, Sudan gibi ülkelere ihraç ediyoruz” dedi.
Son dönemde geniş bir trend paleti ve farklı çizgiler aynı çatı altında buluşsa da tercihleri en çok ait olunan kültürün belirlediğini dile getiren Yörek, “Arap gelinleri biraz daha gösterişli, taşlı, kabarık, sadelikten uzak gelinlikleri tercih ediyorlar. Avrupa sadeliği tercih ediyor. Türkler ise ikisinin ortası” diye konuştu.
Emre Yörek, bu senenin gelinlik modasına ilişkin de şu bilgileri verdi:
“Gelinlik deyince önce beyaz ve kabarık düşünülüyor, ama bu sene tül etekler, Swarovski taşlar, Fransız danteller, kabarıklar var, bunun yanında balık model dediğimiz üstü oturan, eteğe doğru açılan modeller moda. Özellikle krem, kırık beyaz rengi birinci tercih. Süt beyaz geri planda kaldı biraz. Yeni jenerasyon yeni modellere daha çabuk adapte oluyor. Ama yine de taşlarla süslü gelinlikler isteniyor. Taftanın türleri, türlerin değişik versiyonları var, renkler daha koyulaştı, etekler kabarık olsa da daha kuyruklu.
Duvaklara gelince, genellikle orta ve uzun boy, dantel kenarlı, taşlarla süslü duvaklar tercih ediliyor.”
Gelinliklerin fiyat aralığının sorulması üzerine Yörek, taş, dantel kullanılmayan gelinliklerin bin 200 liradan başladığını, kuyruğuna, kumaş kalitesi, miktarı ve kullanılan aksesuara göre 5 bin liraya kadar çıktığını söyledi.
Emre Yörek, en fazla 2 bin, 2 bin 500 lira aralığında gelinliklerin satıldığını bildirdi.
Geçen yıl ekonomik krizden gelinlik sektörünün de etkilendiğini vurgulayan Yörek, “Bu sene toparlandı, insanlar alıştı, bir şekilde bu bütçeyi ayırıyorlar. Bunu biraz kıssalar da. Geçen seneden çok daha iyi bu sene. Yüzde 40-50 artış oldu” diye konuştu.

VÜCUT TİPLERİNE GÖRE “DOĞRU” GELİNLİK TERCİHLERİ

Moda tasarımcılarına göre düğünün en önemli detayı olan gelinliği seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle sıralanıyor:
Hayalleri süsleyen ya da vitrinlerde, dergilerde beğenilen bir gelinlikten ziyade kişiye yakışan bir modelin ve tarzın belirlenmesi, seçilen modelin düğün konseptiyle ve diğer detaylarla uyumlu olması gerekiyor.
Narin yapılılar: İnce kılıf şeklinde, beden boyunca çok ince bir çizgi halinde uzanan veya kılıf modeli veya omuzlardan dikey olarak inen ve çok geniş bir eteği olan “A” şeklindeki gelinlikleri tercih etmeli. Kabarık, hacimli gelinlikler narin yapılıları “kaplamış” gibi görüneceği için uzak durulmalı.
Kemikli vücut tipleri: Gelinlikler arasında en geleneksel olanını, yani bedeni tam olarak saran uzun etekten oluşan “kabarık” modelleri seçmeli. Bu model, vücudu “balerin” gibi gösteriyor ve siluetin dengeli olmasını sağlıyor. Beden boyunca çok ince bir çizgi halinde uzanan kılıf modeller de kemikli vücut tipleri için uygun.
Kilolular: Tercihlerini bedenin kilolu alt kısımlarını saklayacak şekilde şeritsiz kabarık gelinliklerden yana kullanmalı. Kilolu gelin adayları “V” modellerinden sakınmalı.
Hafif toplu gelinler: Göğüs çevresinden bel çizgisine inen ve dar etek modeliyle biten “kraliyet” sitilini ya da bedeni tam olarak saran uzun etekli geleneksel modeli seçmeli.
Geniş bedenliler: Omuzları gösterecek modeller ile uzun kollu gelinlikleri tercih edilebilir.
Düşük belli vücut tipindekiler: Omuzlardan dikey olarak inen ve çok geniş bir eteği olan, “V” ya da “A” şeklindeki “prenses” stilini, ya da uzun etekli modelleri tercih edebilir. Kılıf modelleri bu vücut tipine uymuyor.

Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri