Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Türkiye’nin ilk elektrikli minibüsü tanıtıldı
Bu yazı  5540 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

İTÜ’de düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin, minibüsün 50 kilovat saatlik bataryalarla tam yüklü haldeyken minimum 120 kilometre yol gidebilecek ve saatte maksimum 150 kilometre hıza erişecek şekilde tasarlandığını söyledi.
Minibüste kullanılan bataryaların 3000 devir dolum ömrü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şahin, 120 kilometrelik mesafede elektrik tüketim maliyetinin 18-19 TL olduğunu belirtti.

DİZEL BİR MİNİBÜSTEN ÜÇTÜ BİR DAHA AZ

‘Elektrikli minibüsün enerji maliyeti, dizel bir minibüsten üçte birden daha az’ diyen Şahin, şunları kaydetti:
‘Ülkelerin toplumsal refaha ulaşması için ekonomik güç kazanması, bilim ve teknolojiyi transfer etmek yerine, üniversiteler aracılığıyla teknoloji üretmesi ve sanayinin kullanımına sunması ile mümkündür. Üniversite-sanayi işbirliğini Türkiye’de ilk kez başlatan üniversitelerden olan İTÜ, özellikle son iki yılda girişimciliği ve inovasyonu temel alan çok önemli yatırımlar yaptı.

200 MİLYAR DOLAR
Bu projelerden biri de Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve sanayi desteği ile yaptığımız elektrikli minibüs projesidir. Bu yıl üniversitemizin bütçesi yüzde 29 rekor bir artış sağladı. Devletimiz ve yatırımcımız bu yaptıklarımızın karşılığını vermeye başladı. İki yıl içinde üniversitemizin Ar-Ge yatırımı ise toplam 200 milyon doları bulmaktadır.’

SERİ ÜRETİM İÇİN YATIRIMCI BEKLENİYOR

Prof. Dr. Şahin, elektrikli minibüsün bir aydan bu yana Maslak’taki yerleşke içinde kullanıldığını ifade etti.
Şimdiye kadar bir sorunla karşılaşmadıklarını bildiren Şahin, ‘Minibüsün seri üretim çalışmaları bir yıl içinde tamamlanacak’ dedi.
Bunun için yatırımcıların olması gerektiğini belirten Şahin, üniversitenin tek başına seri üretime geçemeyeceğini söyedi.
Şahin, ‘Daha önce yaptığımız LPG-dizel faktör motorun seri üretimine Temmuz ayında başlandı. Bunun gibi diğer yatırımcılar da bu projeye sponsor olabilir ve bu işe soyunabilirler’ dedi.

MALİYETİ 100 BİN DOLAR

İTÜ Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Proje Danışmanı Prof. Dr. Ata Mugan da minibüsün gövdesinin boş halde motorsuz olarak Karsan A.Ş. tarafından verildiğini belirterek, üzerindeki bütün elektronik aksamın maliyetinin 100 bin dolar civarında olduğunu kaydetti.
Araç prototip olduğundan her şeyin tek tek alındığını, bu nedenle yüksek bir maliyeti olduğunu ifade eden Mugan, seri üretim olduğunda ve yurt dışından alınan parçaların yurt içinde üretilmeye başlanmasıyla maliyetin düşeceğini söyledi.

75 KM HIZ YAPIYOR

Şu ana kadar yerleşkede ulaştıkları maksimum hızın 75 kilometre olduğunu, 11 saniyede saatte 75 kilometre hıza ulaşabildiklerini anlatan Prof. Dr. Mugan, elektrikli minibüsün performansının çok iyi olduğunu belirtti.
İhtiyaç duydukları tek şeyin şarj istasyonu olduğunu ifade eden Mugan, ‘Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yıl sonuna kadar 1000 adet şarj istasyonu kurulması yönünde bir anlaşması var. Bu anlaşma çerçevesinde şarj istasyonları kurulduğu takdirde şarj problem olmayacak. Evinizin otoparkında veya belli merkezlerde kredi kartınızla aracınızı şarj edebileceksiniz’ dedi. AA

Benzer yazı eklentisi bulunamadı.
Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri