Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Hangi web tarayıcı daha iyi?
Bu yazı  6060 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Birkaç sene önce farklı yazılımlarla hallettiğimiz bir çok işimizi bugün web tarayıcımız içerisinden yapıyoruz. E-posta gönderip almak, arkadaşlarınızla sohbet etmek, video izlemek, belge düzenlemek ve daha fazlası, çoktan web tarayıcılarının kapsamına girmiş bulunuyor. Bu ise tarayıcımızı en çok kullandığımız yazılım veya yazılımlardan biri haline getiriyor. Peki en iyi tarayıcı hangisi?

Web uygulamaları JavaScript ve HTML5’i yoğun biçimde kullanıyorlar. Tarayıcıların HTML5 ve JavaScript kodunu ne kadar iyi yönetiğini SunSpider JavaScript hız testi ve WebVizBench HTML5 testi ile anlayabiliyoruz.

WebVizBench HTML5 testinde Chrome ve IE9’da entegre grafik çipi yerine grafik kartı kullanıldığında önemli hız artışları ortaya çıkıyor. Chrome, entegre grafik çipinde 5502 puana ulaşırken Nvidia ekran kartında 5825 puana ulaşıyor. IE9, sırasıyla 4797 ve 5642 puan alıyor. Firefox ise sırasıyla 4492, 5600 puan alarak WebVizBench testinde ancak üçüncü olabiliyor. Buradan çıkan sonuç, grafik kartınızın zayıf olması halinde Chrome’dan Firefox ve IE’ye göre daha iyi bir performans alacağınız.

JavaScript testlerinde ise birbirine oldukça yakın sonuçlar ortaya çıkıyor. IE9, 200 ms ile ve az bir farkla ilk sırada. Chrome 21, 206 ms ile ikinci ve Firefox 15, 214 ms ile üçüncü…

Kazanan: Chrome. Tarayıcınızın performansı PC’nizin konfigürasyonuna göre değişecektir. Ancak Chrome, performans alanında iddiasını sürdürüyor.

Hangisinin kullanımı daha kolay?

Chrome’un dört sene önce kendini göstermesiyle beraber web tarayıcılarında minimal tasarım trendi başlamıştı. İnce araç çubuğu ve sayfa alanının büyümesi ile beraber, tarayıcının kendisini neredeyse görmemeye başladık. Peki en kullanışlı web tarayıcısı hangisi?

Microsoft, IE9’da çok ince bir araç çubuğu ve sadece birkaç düğme ile çok sade bir tasarım sunuyor. Adres çubuğu ve sekmeler varsayılan olarak aynı satırda gösterildiği için tarayıcınız bir sıkışık görünebiliyor.

IE9’un iyi bir yanı, uyarıları ekranınızın ortasında bir kutu olarak değil, tarayıcı penceresinin altında bir mesaj olarak göstermesi. Dosya indirirken indirme ilerlemesini görev çubuğundan izleyebilmeniz de hoş bir özellik.

Chrome, 2008’den bu yana çok değişmedi. Tarayacının bir başlık çubuğu yok ve sadece geri, ileri ve yeniden yükle düğmelerini gösteriyor. Adres çubuğu ve arama çubuğu birleştirilmiş, giriş ekranı en çok gittiğiniz sitelere ulaşmanızı kolaylaştırıyor. Dosya indiriken pencerenin altında gri bir ilerleme çubuğu görüyorsunuz.

Web tarayıcılarının çoğu adres çubuğunu ve arama çubuğunu birleştirse de, Firefox onları ayrı tutmaya devam ediyor (ancak arama çubuğunu kaldırıp URL çubuğundan arama yapmanız da mümkün). Hangisinin daha iyi olduğu ise biraz da kişisel tercihinize kalmış.

Firefox’un pratik özelliklerinden bir tanesi, arama motorları arasında iki tıklamayla geçiş yapmanızı sağlaması. Chrome’da da arama motorunu değiştirmeniz mümkün, ancak bunun için Ayarlar’a gitmeniz gerekiyor. IE’de ise her arama sağlayıcısı için bir eklenti yüklemeniz gerekli.

Kazanan: Berabere. Tarayıcıların arayüzleri arasında çok büyük bir fark olduğunu söylemek, bu günlerde zor. Dolayısıyla tercih, sizin ihtiyacınıza ve zevkinize kalıyor.

Güvenlik ve gizlilik özellikleri

Gizlilik ayarları bakımından Internet Explorer 9, en esnek tarayıcı. Gelişmiş güvenlik ayarları sayesinde çok sayıda şeyi filtreleyebiliyor veya engelleyebiliyorsunuz. Ancak bu ayarlar, ortalama bir kullanıcı için fazla veya gereksiz olabilir. Bu durumda IE9’un hazır ayarlarını kullanabiliyorsunuz.

IE9’un dosya popülerliğini temel alan indirme tarayıcısı, bilinmeyen bir dosya indirdiğinizde sizi uyarıyor. İndirdiğiniz dosya güvenli ise size herhangi bir soru sorulmuyor. IE 9 ile ziyaret ettiğiniz bir web sitesi hakkında bir gizlilik raporu görüntüleyebiliyor, sizi çerezler yoluyla izleyip izlemediği gibi bilgileri edinebiliyorsunuz. İzleme koruması işlevi sayesinde üçüncü parti web sitelerinin sizi siteler arasında izlemesini engelleyebiliyorsunuz.

Firefox, tüm temel güvenlik ayarlarını sunuyor. Zararlı siteleri ve olta saldırısı sitelerini engelleyebiliyor ve Beni izleme işlevi ile üçüncü parti çerezleri engelleyebiliyor. Firefox 15 ile ziyaret ettiğiniz bir sitenin güvenli olup olmadığını adres çubuğundaki renklendirme ile açıkça görebiliyorsunuz. Eklentilerinizin güncel olup olmadığını kontrol etmek ise bu işe adanan sayfa sayesinde oldukça kolay.

Chrome’un açtığınız her web sayfasını karantinaya alarak diğer sayfalarla ve PC’nizle iletişime geçmesini engelleyen sandbox işlevi, onu güvenlik açısından bir adım öne çıkarıyor. Chrome aynı zamanda bazı Google hizmetleriyle bütünleşiyor: Örneğin arama çubuğuna yazdıklarınız otomatik olarak tamamlanıyor. Google’a güvenmiyorsanız, Chrome’un gizlilik ayarlarını dikkatle gözden geçirmeniz gerekecek.

Kazanan: Az farkla Chrome. Chrome’un sandbox özellikleri onun güvenliğini biraz daha güçlü kılsa da, Google entegrasyonu Google’a güvenmeyenlerin canını sıkabilir.

Peki en iyi tarayıcı hangisi?

Chrome, hızı, güvenliği ve basitliği ile biraz öne çıksa da Internet Explorer ve Firefox bu alanlarda geri kalmıyorlar ve her bir tarayıcının size bu üç alanda sunacağı faydalı işlevler var. Üstelik hepsi de bedava; bu nedenle hepsini deneyip hangisinin sizin için en iyisi olduğunu kendiniz seçmenizi öneriyoruz.

Benzer yazı eklentisi bulunamadı.
Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri