Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
ISI PAY ÖLÇER Dışa Bağımlılık Yaratıyor
Bu yazı  6050 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Enerji Verimliliği Yasası ile Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik gereğince, 2 Mayıs 2007 tarihindeki merkezi veya sıcak su sistemine sahip mevcut binalar için 2 Mayıs 2012 tarihi “Isı Pay Ölçer” denilen sistemin kurulması zorunluluğunun son günü idi. 2 Mayıs 2007 tarihinden itibaren yapılmakta olan ya da yeni yapılacak merkezi ısıtma veya sıhhi sıcak su sistemine sahip binalar ise yapı kullanım izni aldıkları tarihten itibaren 5 yıl içinde ısı pay ölçer sistemini kurmak zorundadırlar.

Isınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarlarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan ve adına “ısı pay ölçer” de denilen sistemi kurma zorunluluğunu yerine getirmeyen konutlara, binalara, sitelere “Kabahatler Kanunu”na muhalefet suçundan dolayı 1600TL ceza uygulanacaktır.

Merkezi ısıtma sistemlerine sahip eski binalarda, daireler içindeki her bir radyatöre ısı pay ölçer takılması gerekmektedir. Daire içindeki radyatörlerin tek kolondan beslenmesi (daire içinde dağıtım kolektörü olması durumu) halinde ise ısı pay ölçer yerine daire girişlerinde kalorimetre ( ısı sayacı) takılması gerekiyor. Isı pay ölçer veya kalorimetre takılmasının yanı sıra her bir radyatöre termostatik vana takılması zorunluluğu vardır. Bunlara ek olarak da termostatik vanaların oluşturacağı hidrolik dengesizlikleri gidermek için de kazan dairesindeki mevcut sirkülasyon pompalarını farklı basınç ve debiye göre kendini ayarlayabilen sirkülasyon pompaları ile değiştirmek gerekecektir. Ancak, tüm bu cihazları içeren sistemin kurulmasından sonra her bir dairenin bireysel ısı harcaması hesaplanabiliyor.

Isı pay ölçer, kalorimetre, termostatik vanalar, uzaktan okuma aletleri 4-5 firma tarafından dışarıdan ithal edilmektedir. Türkiye’de bugün itibariyle söz konusu ısı pay ölçer sistemi 30 dolayında firma tarafından kurulup işletilmektedir.

Tüketici Hakları Derneği olarak, Derneğimize gelen şikayetleri de dikkate alarak 5 aydan beri araştırma yaptık. Yaptığımız bu araştırmalara göre, “ısı pay ölçer” sisteminin ilk kuruluş giderlerinin her bir daireye 1000TL dolayında bir yük getirdiği görülmüştür. Diğer taraftan, “ısı pay ölçer” sisteminin ölçümü – okunması, fatura düzenlenmesi ve bakımı gibi hizmetler için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanmış firmalara her ay ve sistemin ömrü boyunca daire başına ortalama 7-8TL dolayında bir bedel ödenecektir. Ancak, bazı dairelerden bakım bedeli altında her ay 40TL dolayında bir bedel alındığı da belirtilmektedir.

Bununla birlikte, belli bir süre sonra ( 5 ya da 10 yıl) ısı pay ölçerin pili ve sistemin tümünün yenilenmek zorunda olacağı belirtilmektedir. Buna göre, 5 – 10 yıl boyunca sistemin 2.kez kurulması ve bu süre içersindeki tüm giderleri de eklediğimizde 6.000,00 -14.000,00TL arasında her daire başına bir ödeme yapılacağı gerekmektedir.

Derneğimize gelen şikayetlerde ve yaptığımız araştırmalarda, her daireye çıkartılan bu yüksek giderler karşısında dairelerin ısınamadığı, sistemin gürültü yarattığı ve hiçbir enerji tasarrufu sağlamadığı belirtilmektedir.

Kısacası, ısı pay ölçer sistemi, merkezi ısıtma sistemlerinde her aileye yüksek miktarda ekonomik yük getirmenin yanı sıra ısınamama ve gürültü yaratmakla birlikte, dışa bağımlılık nedeniyle ülke ekonomisine zarar vereceği çok açıktır.

Bu nedenlerle, anlaşılıyor ki, hem tüketicilere hem de ülkeye yarar değil zarar getiren ve getirecek olan, ancak, belli firmalara köşe döndürecek olan ısı pay ölçer sistemi iptal edilmelidir.

Konuyla ilgili olarak, merkezi ısıtma sistemlerinde yaşayan tüm tüketicilere, yarar değil zarar getiren ve getirecek olan ısı pay ölçer sistemine geçmemeleri çağrısında bulunuyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur. 3.12.2012
Tüketici Hakları Derneği  Merkez Yönetim Kurulu Adına
Turhan ÇAKAR
Genel Başkan

Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri