Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
TSK’nın Gözbebeği Sıkorsky Helikopterler Neden Düşüyor ?
Bu yazı  1.1700 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Türk Silahlı Kuvvetleri, S-70 Sıkorsky askeri helikopterleri uluslararası görevlerinde ve terörle mücadele kapsamında aktif olarak kullanıyor. Irak’ın kuzeyine gerçekleştirilen bir çok sınır ötesi harekat sırasında S-70 Sıkorsy helikopterleri görev yapıyor. TSK, envanterinde bulunan S-70 Sıkorsky modeli helikopterler, 1992-1994 yıllarında 10 adet ve 1999-2003 yıllarında 50 adetlik gruplar halinde satın alındı.

Milli Savunma Bakanlığı, bugüne kadar meydana gelen hava aracı kaza kırımlarına yol açan 5 faktörü şöyle sıralıyor;

– Yüksek ve engebeli arazi

– Olumsuz meteorolojik koşullar

– Pilotaj hatası

– İdari ihmal

– Füze veya mermi isabeti, mayın ve el yapımı tuzaklar

S-70 Sıkorsy askeri helikopterler, TSK’nın en çok kullandığı helikopterler arasında yer alıyor. S-70’ler, 22 yılda 20 kez kaza geçirdi, Kazalarda 105 asker şehit oldu.

Meydana gelen Sıkorsky kazaları:

05 Temmuz 2016: Giresun’da askeri helikopter düştü. İlk bilgilere göre 7 şehit var, 8 kişi de yaralı.

13 Ekim 2014: Sıkorsky tipi helikopter Kartepe’de düştü, 4 asker şehit oldu.

17 Aralık 2013: de Ankara’da Sıkorsky düştü, 4 asker şehit oldu.

10 Kasım 2012: Siirt’in Pervari İlçesi Doğanca Beldesi Hasan Tepe mevkiinde, Jandarma Özel Harekat timini taşıyan İl Jandarma Komutanlığına ait bir S-70 Genel Maksat helikopteri sisten kaynaklanan olumsuz hava şartları nedeniyle kayaya çarparak düştü. Helikopterde bulunan 14 kişilik Jandarma Özel Harekat timi ile 2 pilot ve 1 uçuş teknisyeninden oluşan uçuş ekibi şehit oldu

11 Ekim 2012: Diyarbakır’ın Lice ilçesi sınırları içinde bulunan geçici bir üs bölgesinden askeri personeli değiştiren yine bir S-70 Sıkorsky tipi helikopter, kalktıktan kısa bir süre sonra kuyruğu tellere çarpınca düştü. 1 asker şehit olurken 7’si yaralı kurtuldu.

22 Temmuz 2012: Jandarma Genel Komutanlığı’na ait S-70 Sıkorsky tipi bir helikopterin Dağlıca’nın 12 km. kuzeydoğusunda inişe geçtiği sırada düşmesi sonucunda 5 asker şehit oldu, 7 asker yaralandı

16 Mart 2012: Türk askerlerini taşıyan Sıkorsky, Afganistan’ın başkenti Kabil yakınlarındaki Bagrami bölgesinde bir evin üzerine düştü. Kazada, helikopterde bulunan 12 Türk askeri şehit oldu.

10 Haziran 2010: Görevli geldiği Giresun’dan, Ankara’ya dönüş için Jandarma Bölge Komutanlığı’ndan havalanan S-70 Sıkorsky tipi helikopter, Tokat’ın merkeze bağlı Şehitler Köyü yakınlarındaki 1500 rakımlı Topçam Dağı’na geldiğinde yoğun siste irtifa kaybederek yere çakıldı. Üç asker şehit oldu.

23 Mart 2010: Sıkorsky, Türkiye’nin il imar timinin bulunduğu Vardak’daki üsse inerken güç kaybı nedeniyle düştü, 4 Mehmetçik yaralandı.

28 Mart 2009: Kahramanmaraş’ta düşen, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin yaşamını yitirdiği helikopter enkazının bulunduğu bölgeye uzman dağcıları götüren Sıkorsky helikopter, kaza yerine iniş sırasında düştü. Özel Kuvvetler’e bağlı 12 kişilik DAK (Doğal Afetler Arama ve Kurtarma) timi ve uçuş mürettabatı sağ kurtuldu.

15 Ekim 2008: Hakkari’nin Kavaklı bölgesindeki operasyonda teröristlerin muhtemel kaçış istikametlerini kesmek maksadıyla, bölgeye gece birlik sevk edilirken iniş sırasında meydana gelen teknik arıza sonucu, bir helikopter kırıma uğradı. 1 asker şehit olurken aralarında 1’inci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük’ün de bulunduğu 15 asker yaralandı.

23 Temmuz 2005: Çukurca’da 1 helikopterin, arazi inişi sırasında arızalanması sonucu meydana gelen kazada, 2si ağır 4 asker yaralandı. Helikopterinin, araziye iniş esnasında, kuyruk bölgesinde meydana gelen arıza yüzünden kontrol dışına çıktığı kaydedildi.

19 Şubat 2004: Bingöl’ün Yedisu ilçesi Kabayel Karakolu’ndaki 2 hasta askeri alan Sıkorsky helikopter Adaklı yakınlarına düştü, kazada 5 asker şehit oldu.

27 Kasım 1998: Hakkâri’de operasyonlara takviye tim taşıyan Sıkorsky, pilotu vurulunca Irak sınırı yakınlarında düştü. 3 subay, bir astsubay ile 12 erbaş ve er olarak toplam 16 kişi şehit oldu.

14 Eylül 1997: Van’ın Gevaş ilçesinde görev uçuşu yaparken yüksek gerilim hattına çarpan Sıkorsky düştü. Olayda 2’si üsteğmen,1’i astsubay, 1’i uzman çavuş, 6’sı er olmak üzere toplam 10 asker şehit oldu.

15 Şubat 1996: Marmaris Aksaz Deniz Üssü Liman sahasında taarruz eğitimi yapan SAT’ların içinde bulunduğu Sıkorsky helikopteri alçak uçuşa geçtiği sırada kuyruk pervanesi suya değince kıyıdan 150 metre açıkta dengesini kaybederek denize düştü. Kazada beş SAT komandosu şehit olurken 9’u yaralı kurtuldu.

12 Ocak 1995: Diyarbakır’ın Hani ilçesi Gaztepe bölgesindeki operasyona giden Jandarma Komutanlığına ait Sıkorsky, teknik bir arıza sonucu mecburi iniş yapmaya çalışırken tümüyle denetimden çıkarak yere çakıldı. Kazada, biri albay 6 asker şehit oldu.

14 Eylül 1994: Pülümür ilçesinden Tunceli’ye görev dönüşü sırasında teknik bir arıza sebebiyle şehir merkezine düşen askeri helikopterde Tunceli Piyade Alay Komutanı Alb. Suat Karadağ, Kr.Plt.Ütğm. Sadettin Önder Balkaya ve Kr.Plt.Tğm. Adem Köse şehit oldu. Astsb. Haluk Öztürk ve Onb. Fikret Öztürk yaralandı.

2 Şubat 1994: Korg.Hasan Kundakçı’nın “Güneydoğu’da Unutulmayanlar” adlı kitabında anlattığına göre Hakkari’deki kış operasyonunda havalanan helikopterlerden birisi irtifa kaybederek zorunlu iniş yaptı. Pilotun becerisi ile bir uçurumun kenarına kuyruğu takılıp kaldı. İçindeki 15’ten fazla asker başka bir helikopterle alınarak kurtarıldı.

10 Ağustos 1993: Tunceli’de Jandarma Genel Komutanlığı’na ait askeri helikopter, görev uçuşu sırasında yüksek gerilim hattına çarparak düştü. Kazada üç subay şehit oldu.

S-70 Sıkorsky modeli helikopterlerin mürettebatı 2 pilot, 1 uçuş teknisyeni ve 1 kapı makineli tüfek nişancısı olmak üzere toplam 4 personelden oluşuyor. TSK S-70 Sıkorsy askeri helikopterler için 562 milyon dolar harcadı. Helikopterlerin birim maliyetinin 12 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Ancak; Giden canların yanında bu maliyetin hiçbir önemi yoktur.

sikorsky

sikorsky-s70

2 yorum
  • avatar Sedat Şeker
    07 Temmuz 2016
    #1

    Abi helikopter şu sebeblerden düşer; meteorolojik şartlar, teknik arıza, insan faktörleri ve KADER, Takdiri İlahi… İlk 3 faktörle mücadele edebilmek için eğitim yaparız, sırtımızdan terler akar, o 8-10 tonluk demir yığınını sırtımızda taşır gibi taşırız ve sevdiklerine sevenlerine kavuştururuz insanları kendimiz çok uzakta da olsak sevdiklerimizden. Ama 4. faktör için yapılabilecek birşey yoktur. O yer ve zamanı hiçbirimiz bilemiyoruz malesef…

    Cevaben; Sedat Kardeşim, özellikle jandarma pilotlarımızın ne kadar kaabiliyetli, cefakar ve kahramanca hizmet verdiklerini pekala iyi biliriz. Nice hayat kurtadıkları da aşikardır. Morallerimizi bozmadan görevleri yerine getirirken Allah hepimizin yardımcısı olsun. Selamlar, saygılar kardeşim…

  • avatar Şehit Pilotun Devresi
    07 Temmuz 2016
    #2

    Tüm yaşamı boyunca yaşadığı hayat o helikopterde şehit olan insanlardan birisinin kesip attığı tırnak kadar bile değerli olmayan it soyları, klavyenin başına geçip twitter, facebook vs. sosyal medyadan içlerindeki pisliği kusmaya başlamışlar. Yok efendim helikopter ile bayramlaşmaya mı gidilirmiş, yok efendim yetim hakkıymış, bıdı, bıdı, bıdı…

    Lan it soyları, bayramda evinde oturmak, ailesi ile bayramı kutlamak varken, sizler gibi tatil yapmak varken, sizler gibi ananızın-babanızın yanına gitmek varken; ailesini de yanına alıp, sizlerin haritada yerini bile bilmediğiniz yerlerdeki, evine ateş düşen şehit ailelerini, dağ başındaki mehmetçiklerini ziyarete giden insanlara laf söylemek sizin ne haddinize.

    Sizler evlerinizde rahat rahat oturasınız diye hayatlarını doğu-güneydoğuda terörist peşinde geçiren, sizler için kanını, canını ortaya koyan kahramanların, değil helikopterle yolculuk yapması, hayatlarındaki tüm yolculukları Business Class’ta yapması, bu milletin onlara bir vefa borcudur.

    Asıl sorgulanması gereken; bu milletin vergileriyle lüks içinde yaşayanlar, bizden çaldıklarıyla torunlarının bile hayatını garanti altına alanlar, maaşını tüm milletin ödediği milletvekili maskesi altında hainlik yapan kravatlı, tayyörlü it soyu teröristlerdir.

    Dün Bayramın 1. günüydü; nöbetçiydim. Geceden beridir Şht.J.Plt.Yb. Hilmi Özer’in defin töreni için hazırlık yapıyorum. Daha ailemle bile bayramlaşma fırsatı bulamadım. Bu ülkede her saniye yetim hakkı yeniliyorken, birileri özel uçakları ile dünyayı turlarken gıkı bile çıkmayanları, bayram günü şehit olan insanlara laf etme cüretini gösterenleri Allah’a havale ediyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine de sabır dilerim…





        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri