Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Araç Fenni Muayenesi ile ilgili merak edilenler
Bu yazı  2.2950 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Aracım bulunduğum şehirde muayene edilemiyormuş! Doğru mu?
Ulaştırma Bakanlığı, TÜVTURK ve Özellestirme idaresi kuzey – güney ayrımının yeniden düzenlenmesine yönelik olarak üçlü mutabakatla imtiyaz sözlesmesimnin ilgili maddesini revize ettiler. Kontrat revizyonu Danıstay 1. Dairesinin onayından 7 Subat 2009’da çıkmıstır. 7 Subat 2009 tarihi itibariyle Kuzey- Güney bölge ayrımı kalkmış olup, aracınızı dilediğiniz her ilde ve istasyonda muayene ettirebilirsiniz.

Eski araçlar muayeneden geçemiyormus, 20 yaşındaki araçlardan sıfır araç gibi performans beklenmesi haksızlık degil mi ?
Periyodik tasıt muayenesi, tamamen aracın yolda seyir güvenligine uygun olup olmadığına yöneliktir. Aracınız alındığı tarihten itibaren düzenli bakım gördüyse, çok uzun yıllar seyir güvenligine tehdit oluşturmayacaktır. İstasyonlarımızda ilk muayenede kusursuz raporu alan 1952 model aracın yanısıra, 1970’li yıllara ait bir çok araç kusursuz olarak geçmiştir.

Araç muayenesi çok sıkı, bunları gevşetme imkanınız yok mu ?
Kusur Kriterlerini belirleme yetkisi T.C. UBAK Kara Ulastırması Genel Müdürlügü’ndedir. 20 Ağustos 2008’de yayınlanan genelge ile Araç Muayenesinde kontrol edilecek noktalar belirtilmis, “Araç Muayenesi Kusurlar Tablosu” ile de kusurlar ve kusurların dereceleri tanımlanmıstır. Kusurlar tablosu, en son 01 Ocak 2010 tarihinde revize edilmistir. Kusurlar tablosu bir çok farklı yönetmelik kriterlerine göre düzenlenmistir. İlgili kusurlar tablosuna ulaşılabilir.

Aracımın Motor Numarası bulunamadı, servise yönlendirildim, neden ?
Periyodik Muayene’de: Periyodik Araç Muayenesinde “Hafif Kusur” olarak degerlendirilmektedir ve sonuç olarak araç muayeneden geçmekte ve ikinci bir tekrar muayenesine ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu nedenle sizin için problem teskil etmez. Mutlaka görülmelidir. Motor no silikse, bulunamıyorsa ya da okunamıyorsa, TÜVTURK uzmanı emin olamıyorsa, tespit islemini gerçeklestirmez . Neden Göremiyoruz ? Yurt dısında Motor No bir tespit unsuru değildir. Bu nedenle üretici firmalar motor numarasını gözle direkt olarak görülemeyecek yerlerin altına koymaktadırlar. TÜVTURK, sadece gözle görülebilen noktalar için muayene yapmaktadır ve herhangi bir açma- sökme islemi yapma yetkimiz yoktur. Motor No bulunamayan araçlar tespit edilmesi amacıyla yetkili servislere yönlendirilir.

Muayenede tespit ettiginiz basit kusurları yerinde tamir etseniz olmaz mı ?
Haksız rekabeti önlemek, bagımsız ve tarafsız denetim yapabilmeyi teminen uluslararası ISO 17020 Akreditasyon standartına göre; Araçların tamir, bakım faaliyetkerinde bulunulması engellenmekte; Yedek parça satışı yasaklanmaktadır. Ancak TÜVTURK tesisinin dışında isteyen kisi ve kuruluşlar bu tarz hizmetleri verebilirler.

Boyada çizik olması “Agır Kusurmus”, dogru mu?
Yanlıs. TÜVTURK, sadece aracın trafikte güvenli seyrine yönelik muayene yapmaktadır. Dış görünümü iyi degil, Kaportası çizik, Boyası asınmıs, Kaportada bazı eziklikler var, Kaportada bölgesel paslanma var şeklinde ağır ya da emniyetsiz kusur yoktur. Ancak Taşıyıcı parçalarda ( dingil, amortisor vs.) olusabilecek paslanma ve yıpranma araç güvenligini tehlikeye atacağından dolayı kusur olarak değerlendirilir. Kirlenme, paslanmadan dolayı aracın sasi numarası görünmüyor ise bu bir emniyetsiz kusur olarak değerlendirilmektedir.

AB standartlarında muayene Türkiye için erken degil mi? Yollarımızın durumu belli, Avrupa standartında yolumuz mu var da araçlar Avrupa standartında olacak?

TÜVTURK, T.C. UBAK Kara Ulastırması Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen kriterler, kusurlar ve asağıdaki yönetmeliklere göre denetim yapmaktadır.
• Araç Muayene istasyonları Yönetmeligi (Ulastırma Bakanlıgı)
• 2918 Sayılı Trafik Kanunu (Emniyet Genel Müdürlügü)
• Karayolları Trafik Yönetmeligi (Emniyet Genel Müdürlügü)
• Tip Onay Yönetmelikleri (Sanayi ve Ticaret Bakanlıgı)
• AİTM Hakkında Yönetmelik (Sanayi ve Ticaret Bakanlıgı)
• 96/96/EC Araç muayene istasyonlarının açılması ve isletilmesine yönelik direktif (Avrupa Birliği) Denetim kriterleri ve uygulamaları insan hayatına deger verilen tüm gelismis ülkelerde farklı versiyonlarla uygulanmaktadır.

Gecikmelerinde %5 fazla ücret alıyorsunuz, Bir günlük gecikme için 1 aylık fazla ücret alınması doğru mu?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. maddesi uyarınca muayene süresi geçirilen araçlardan gecikilen beher ay için %5 fazla muayene ücreti tahsil edilmektedir. Tahsil edilen tutarların tamamı Maliye Bakanlıgı Gelirler idaresi Baskanlığı’na
aktarılmaktadır. Yasalar gereği gecikmeler 30 günlük dilimler halinde olmaktadır, 1 günlük veya 20 günlük gecikme 1 ay olarak değerlendirilmektedir.

Farklı lastik markaları nedeniyle araç muayeneden kalıyormus! Dogru mu ?
Yanlıs, TÜVTURK Araç Muayenesi’nde lastiklerin dis derinligi kontrol edilir, 1.6 mm altında ise
araç muayeden kalır. Lastik desenlerinin farklı olması “Agır Kusur” degildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Agır Kusur” olarak muayene raporu tutulur.

Çelik Jant nedeniyle araç muayeneden kalıyormus! Dogru mu ?
TÜVTURK’de araç muayenesi yapılırken araç jantlarının çelik ya da alasım olup olmadıgına bakılmaz. Araç üzerinde bulunan jantların araçla uygunlugu kontrol edilir. Jant ölçüleri araca uygunsa aracın muayenesi onaylanır.

Yazı ve görseller nedeniyle muayeneden kalınıyormus! Dogru mu?
Araçların üzerlerindeki reklam ve logo tescil edilerek kullanılabilir. Bunların dısında vasıtaların üzerinde basılı malzeme bulunması 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre aykırıdır.

Araç muayene ücretleri neden bu kadar yüksek ve binek araç muayene ücreti olan 135,70 TL neye göre belirlenmekte ?
Muayene ücretleri, her yıl T.C. Maliye Bakanlıgı tarafından yayınlanan “Yeniden Değerleme Artış Oranı” baz alınarak Kara Ulastırması Genel Müdürlügü genelgesi ile belirlenir. 2011 yılı için ücretler asagıdaki gibi belirlenmistir;
Araç Grubu                                                                KDV Hariç                      KDVDahil
Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker                     154TL                             181,72 TL

Otomobil, Minibüs, Kamyonet,
Özel Amaçlı Tasıt, Arazi tasıtı,
Römork, Yarıömork
                                                                                       115 TL                                 135,7 TL

Traktör (Römorklu -Römorksuz),
Motosiklet, Motorlu bisiklet                                59TL                                   69,62 TL

Traktörümü muayene için köyden merkeze 100 km’lik yolda nasıl getireceğim?
81 ilde toplam 193 adet sabit Muayene istasyonu mevcuttur. Bunlara ilaveten 72 il merkezinde istasyon olmayan 809 ilçe ve beldeye hizmet vermek üzere hazır tutulan mobil istasyonlarımız bulunmaktadır.

Neden vergi kontrolü yapıyorsunuz ? Araç Muayenesi ile ilgisi ne ?
• “Motorlu Tasıtlar Vergisi Kanunu” Madde 13 d:
Tasıtlarla ilgili Fenni Muayene Komisyonları, Liman ve Deniz işletme Bölge Müdürlükleri, Belediyeler veya Liman baskanlıkları ile Ulastırma Bakanlıgı Sivil Havacılık Genel Müdürlügü tasıtların Fenni Muayeneleri yapmadan, Denize veya Uçusa Elverisli belgelerini
vermeden önce, verginin ödenip ödenmedigini arastırmak zorundadırlar. Vergisi ödenmemis tasıtlara ait Fenni Muayene yapılamaz, Denize ve Uçusa Elverisli belgesi verilemez.
• 6183 sayılı amme alacaklarının tahsil usulü hakkındaki kanunun Madde 48:
Araç Muayenesi yapan kurumlar araçların muayenesinin yapılması için Fenni Muayene izin
belgesini talep ve kontrol eder. Bu yasal zorunluluklar nedeniyle Araç Muayenesi öncesinde vergi borcu kontrolü
yapılmaktadır.
* Fenni Muayene izin Belgesi, Vergi Dairelerinden alınan ve aracın vergi borcu, OGS ve trafik cezası olmadığını ibraz eden belgedir.

Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri