
Norveç’te Oslo Üniversitesi Yasam Bilimleri bölümü ve Oslo Üniversite Hastane’sinde öğretim üyesi ve Harvard Üniversitesi’nde de misafir araştırmacı olan Kayserili Prof. Dr. Fahri Saatçioğlu, prostat kanserinde anahtar rol oynayan bir mekanizmayı ortaya çıkardı.
Ayrıca, Prof. Dr. SaatçioÄŸlu ve ekibi, bu mekanizmayı bozacak bir yöntem geliÅŸtirerek farelerde prostat kanserini iyileÅŸtirmeyi baÅŸardı. Prof. Dr. SaatçioÄŸlu’nun bu bilimsel çalışması, dünyada bioyoloji bilimlerde en önde gelen bilimsel dergilerden biri olan “Proceedings of National Academy of Sciences – PNAS” da yayınlandı.
Prof. Dr. Saatçioğlu, buluşları hakkında şu bilgileri verdi:
“Bu mekanizmanın merkezinde rol alan KLK4 adlı geni yıllar önce keÅŸfetmiÅŸtik. Fakat prostat kanserindeki görevini bilmiyorduk. Ayrıca, KLK4’ün prostata özgün ekspresyonu olduÄŸunu ve prostat kanser hücrelerinde büyümeyi düzenlediÄŸini de göstermiÅŸtik. Bu çalışmada ise, KLK4 proteininin prostat kanser hücrelerinin en temel sinyal yollarından ikisinin olduÄŸunu bulduk. Öyle ki, hücre kültüründeki kanser hücrelerinde KLK4 yapımını baskıladığımızda hücreler büyüme özelliklerini kaybettiler ve apoptoz dediÄŸimiz program edilmiÅŸ hücre ölümüne yakalandılar.
Bu bulgular ışığında Amerika’da MD Anderson Kanser Enstitüsünden Dr. Bülent Özpolat ile ortak çalışma yaptık. Bu deneylerde insan prostat kanseri tümörlerin farelerde büyüttük ve nanoteknolojik bir yöntem kullanarak geliÅŸtirdiÄŸimiz KLK4 baskılayıcı formülasyonu doÄŸrudan kana verdiÄŸimizde tümörlerin birkaç hafta içinde küçülüp hemen hemen yok olduÄŸunu gördük. Amacımız bu yöntemi optimize ederek en kısa zamanda prostat kanserli hastalarda denemek.”
Bu bulguların kendilerini bilimsel anlamda birçok yönden heyecanlandırdığını belirten Prof. Saatçioğlu, şöyle dedi:
“Prostat kanserinde ilk defa böylesine temel ve detaylı bir mekanizmayı ortaya çıkardığımız için, bu bulgular ışığında prostat kanser hücrelerinin moleküler ve hücresel yapısını daha iyi anlayabileceÄŸiz. Buna ek olarak, bu mekanizmayı kullanarak insanlarda prostat kanserini tedavi etme olanağı çıktığından, bulgularımızın hem temel çalışmalar ve hem de kliniÄŸe yönelik uygulamalar açısından önemli olduÄŸunu düşünüyorum.”